Magyaroszágon a termelői értékesítő szervezetek a gyümölcs- és zöldségtermesztés húsz százalékát szervezik, ami Nyugat-Európához képest ugyan nem óriási, mégis jelentős. Mondta a behir.hu kérdésére a csorvási Medifruct Kft. ügyvezetője. Pusztai József hozzátette: a termelői csoportok ösztönzésére országszerte kóstoltatásokat szerveznek, mint értékesítő szervezet. Kiemelte: a fogyasztásra próbálják ösztönözni az embereket, így Békés megyében több helyen próbálják népszerűsíteni a meggyet.
– Egy évekkel ezelőtt elkezdett fogyasztás ösztönző kampányról van szó. Már köztudott, hogy a meggy nagyon egészséges gyümölcs. Jól szokott sikerülni a bemutatás. Ebben az évben elegendő csapadék volt, ami a mi gyümölcseinknek kedvezett. Ízes, finom, roppanós lett az idei meggytermés – fogalmazott Pusztai József.
Az őstermelő hozzátette, hogy idén a meggytermés jóval előbb ért meg a megszokottnál. Mint mondta a meggyszüretelés kétharmadánál tartanak.
– Mindaddig amíg friss meggy van, addig a meggykampány is lehetséges. Nagyon sok minden változott az első időszakhoz képest, amikor is rengeteg meggyet szedtünk kézzel, ezt főleg orosz piacon értékesítettük. A világ változott azóta és a meggy konzervnövénnyé vált. Így a járókelők a kampány időszakában, amely keddtől-pénteking tart, megkóstolhatják a friss meggyet, hogy ezzel is egy kis kedvet csináljunk a gyümölcs elfogyasztásához – mondta Pusztai József, aki még annyival kiegészítette gondolatait, hogy a meggy helyét átvette a cseresznye, amit – tapasztalatai szerint – sokkal jobban lehet értékesíteni a kereskedelemben.
Kitért az érdi meggyre is, ami a cseresznyével keresztezett fajta, amire nagy az igény, ám rendkívül nehéz szállítani.
– Ezt a puha, lédús gyümölcsöt nagyon nehéz szállítani, mert a vékony héja egy apró nedvesség következtében is megreped, így csökken az értéke. A keddi napon az újfehértói fürtös meggyel kínáltuk a lakosságot – nyomatékosított Pusztai.