Meggyfogyasztást ösztönző kampányt tartott az egyik helyi termelő Békéscsabán

2022. július 6. 16:46 | Szabó Judit

A Medifruct Kft. támogatásával meggykampányt tartott a cég ügyvezetője néhány hosstesszel karöltve szerdán, Békéscsabán. A rendezvén célja, a meggy fogyasztásának népszerűsítése volt.

A gyümölcsöskert Gerendás és Csorvás között található. A dél-alföldi régió egyik termelői összefogásának jelenleg 20 tagja van, elsősorban a tagok által termelte cseresznye, meggy, szilva értékesítésével foglalkoznak. Az egyik ügyvezető a segítőivel, a meggy népszerűsítését tűzte ki célul.  

– Próbáljuk azt elmondani, hogy a meggy milyen egészséges. Jól szokott sikerülni a bemutatás. Ebben az évben kimondottan kevés csapadék volt, ami a mi gyömülcseiknek kedvezett. Ízes, finom, roppanós lett az idei meggytermés – fogalmazott Pusztai József.

Az őstermelő hozzátette, hogy a cseresznye és a meggy terméseknél legfőbb gond a sok csapadék lehet. Ugyanis ha az érés előtti utolsó két hétben nagy mennyiségű eső éri a gyümölcsöket, akkor azok megrepednek és tönkremennek. 

 

Fotó: behir.hu

 

A területen minden évben már júniuban elkezdik a gyümölcsök szüretelését. Először a cseresznye, majd a meggy terméseit aratják le. A legtöbb termést egy rázógép segítségével takarítják be, de vannak olyan sorok, ahol a gép mérete miatt, emberi kezekre van szükség. 

– Mindenképp támogatni kell a hazai termelőket, nálunk is van ugyanolyan jó, vagy még jobb minőségű gyümölcs, mint külföldön. Az idei szezon kedvező volt számunkra, majdnem kétszer annyi termés lett, mint tavaly – fogalmazott Gombkötő Károlyné.

Az irodavezető elmondta továbbá, hogy a leszedett terméket egy egalizálást és válogatást követően azonnal egy hűtött helyiségbe viszik, hogy a gyümölcs ne romoljon meg. A cég a kiválása óta több fejlődési folyamaton ment keresztül. Legújabb fejlesztésük egy saját fedett tároló lesz majd. 

Fotó: behir.hu

További programok »

Gazdaság

Gyorsított engedélyezéssel télen már termelhet az első kút a békési gázmezőn

Az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválság hatásait egyebek mellett a hazai földgáz-kitermelés jelentős növelésével enyhíti a kormány. A Békés megyei Nyékpuszta nem hagyományos földgázmező további kutatását, fejlesztését célzó Corvinus projektet kiemelt beruházássá nyilvánították.
13:03
FEL