Sok az alma, gond lehet a tárolással

2018. október 4. 07:13 | Kovács Andrea

Az átlagosnál 20-25 százalékkal több alma termett ebben az évben Európa-szerte, így hazánkban is. A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke elmondta: a napokban megtelnek a tárolók, így október 15-e után, a késői termésű alma elhelyezésével is gondok lehetnek.

 

 

A Hunapfel Kft-nél, mint azt Pusztai József ügyvezető elmondta: sikeres volt az idei almaszüret. A legnagyobb területen termő golden szedését szeptember elején kezdték el és a napokban fejezték be. Ennél a fajtánál az ültetvény egyes részein 80 tonna hektáronkénti  termést értek el. Körülbelül 800 tonnát tudnak a hűtőházban betárolni, amely már tele is van és a kamrákat lezárták. Különböző kezelési technológiával tudják azt biztosítani, hogy az alma megőrizze minőségét, ugyanis ezt a mennyiséget januártól április végéig értékesítik majd külföldi piacra.

Idén kevesebb az étkezési és több az ipari minőségű alma – tájékoztatott a FruitVeb Magyar Zöldség- Gyümölcs Termelők Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Apáti Ferenc kiemelte: egész Európában jellemző az, hogy sok alma termett, nyomottak az árak, enyhe a kereslet, pang a piac. Olyan problémával is szembesülnek – nemcsak Magyarországon, hanem más, jelentős, európai almatermelő országban is –, hogy a szüret végére megtelnek a tárolók. Ezért kérdéses, hogy egyáltalán hova tudják majd elhelyezni a későn érő almát. A szakember szerint ebben az évben olyan rossz piaci helyzet alakult ki, amellyel az elmúlt 10 évben nem találkoztak.

 

FEL