Egekbe szökhet az alma ára – Már közel 800 forint a gyümölcs kilója

2020. július 15. 14:08 | Hidvégi Dávid

Országszerte egekbe szökhet az alma ára. A szakemberek szerint az év eleji fagyok miatt kevesebb lesz az idei termés, amely újabb dráguláshoz vezet, főleg, ha a következő hetekben kedvezőtlen lesz az időjárás. Már most drágább a gyümölcs, mint tavaly, több helyen megközelíti a 800 forintot az alma kilónkénti ára.

A 7.Tv stábja körkérdést tett fel a békéscsabai piacon, ugyanis az a tapasztalat, hogy folyamatosan drágulnak a gyümölcsök és a zöldségek, ez különösképpen igaz az almára. A vásárcsarnokban 700-750 forintért mérik a gyümölcs kilóját a fajtájától függően, de máshol is nehéz alacsonyabb áron, jó minőséghez hozzájutni. Összehasonlítva például az egyik legkeresettebb hús árával: egy kilogramm csirke felsőcomb is ennyibe kerül, sőt, 1 kilogramm egész csirke már 600 forintért kapható. (Természetesen más a kettő, de ebből is látszik, hogy többek közt az egészséges életmódhoz szükséges termékek is egyre drágábbak – a szerk.)

– Nagyon magasnak találom az alma árát. Gyönyörű szép gyümölcsöket árulnak az egyik standnál, örülök neki, hogy van kínálat, de magas az ára. Tegnap szerettem volna vásárolni gyümölcsöt a szomszédos áruházban, de nem volt, csak fonnyadt alma, az is magas áron. Megvenném a boltban is, de nem találtam megfelelőt – fakadt ki az egyik vásárló.

 

Nem olcsó mulatság, de a piacon még jó minőségű az alma – (Fotó: Hidvégi Dávid/behir.hu)

 

A gyümölcs a magas ára ellenére kelendő, van, aki kifejezetten a termelői almát keresi, kihagyva az áruházak polcait. Többen is megjegyezték, hogy a piacokon nagyobb és színesebb, összeségében jobb minőségű almához jutnak.

– Drága, de ez az ára. Őszintén szólva éppen alkalomra készülök, így nem néztem az árát, viszont fontos kritériumnak tartom, hogy az alma magyar és termelői legyen. Szeretek bóklászni a piacon, kistermelőtől és a nénikétől szívesen megveszem, mert tudom, hogy fontos számára – mondta a 7.TV stábjának kérdésére egy másik vásárló.

Hogy pontosan mi áll a drágulás háttérében, arról már a HUNAPFEL Mezőgazdasági Kft. ügyvezető igazgatóját kérdeztük, aki kiemelte, hogy tavaly átlagos volt a termés – ez idén sem változik. Egészen pontosan átlagos, közepes almatermésre számítanak, amely hektáronként 40-45 tonna almát jelent. Pusztai József hangsúlyozta, hogy sok minden múlik a fagykáron, amely idén országszerte előfordult.

– Három jellemző fagykár van. A téli fagykár akkor fordul elő, amikor a mély, nyugalmi állapot után van egy jelentősebb, mínusz 15 fokos fagy. Előfordulhat a virágzáskori fagykár, ekkor a mínusz 3-4 fok okozhat károkat. Idén több helyen volt ebben az időszakban mínusz 7 fok, ott az ültetvény nagyon megsínylette. Fagyosszentek alatt a gyümölcskezdemény a legérzékenyebb, akkor a mínusz 2 Celsius is jelentős károkat tud okozni – fogalmazott.

 

 

A szakember elmondta, hogy a száraz, meleg időjárás nem tesz jót a termésnek, ezért olyankor hűsítő öntözést kell alkalmazniuk, de az idei nyár egyelőre csapadékosnak bizonyult. Hangsúlyozta: az a legjobb, ha hűvösebb éjszakák vannak, mivel azok kis harmatborítást adnak az almának, amelynek köszönhetően az színeződni kezd. Hozzátette: ha kevés a harmat és a csapadék bekapcsolják az esőztető rendszert és elősegítik ezt a folyamatot.

– Az elkövetkező időszak határozza meg, hogy milyen lesz az almánk. Ehhez az kellene, hogy éjszaka hűvösebbek legyenek, főleg augusztusban azért, hogy a színeződés jobb legyen és ne legyenek túl nagy melegek, hogy a sejtosztódás a gyümölcsnél normálisan menjen végbe, amely kihatással van a termés méretére. 1-2 milliméter csapadékkal már nedves körülményeket tudunk teremteni, amellyel lehűtjük a leveleket és a termést – zárta.

A vevők egyelőre csak a tavalyi terméssel találkozhatnak a pultokon, hiszen az almaszezon szeptemberben kezdődik. A fagykár a golden és a gála almákat kevésbé érintette, míg a jonagold és a jonagored fajtákat jobban.

 

Galéria

 

További programok »

FEL