Kevesebb, de mennyiségre elég alma termett, Békés megyében is

2019. október 10. 13:32 | Varga Diána

Habár a kiszámíthatatlan időjárás: az év eleji aszály, majd a májusban jött hirtelen, nagy mennyiségű eső, végül a jégverés és később a napégés más mezőgazdasági terményhez hasonlóan a gyümölcsösöknek sem tett jót, s habár a termésmennyiség elmarad a tavalyitól, a szakemberek szerint még sincs ok pánikra: lesz elég alma.

A Magyarországon termett gyümölcs mennyisége idén jóval elmarad a várttól: a tavalyi 900 ezer tonnához képest idén csak 400-450 ezer tonnát szüreteltek a kertészetek. A terméskiesés azonban nem róható kizárólag az időjárás számlájára, a tavalyi rekordtermés ugyanis kimerítette a fákat, ezért is kevesebb a hozam – fogalmazott Pusztai József, a Hunapfel Kft. ügyvezetője az M1 Békés megyei tudósítójának kérdésére. A teljes adást ide kattintva tekinthetik meg.

Az ügyvezető azt is elárulta, hogy az idei almatermés Csorváson is elmaradt az átlagtól, bár véleménye szerint a tavalyihoz viszonyított 70 százalékos terméshozam még így is jónak mondható. Pusztai József rámutatott, hogy az aszályos időszak utáni heves vihar nagy károkat okozott a már majdnem érett gyümölcsökön, sok a földre potyogott. Kérdésre arra is kitért, hogy idén duplájára emelkedett a léalma aránya, amelynek kilónkénti, piaci ára 33-35 forint körül mozog, míg az étkezési, konténerbe szedett almáé 100 forint körül van.  

Kiemelte azt is, hogy külföldön a tavalyi rekordtermés után sok a tárolt készlet a raktárakban, emiatt nincs komoly kereslet a gyümölcsök iránt, így az árak sem emelkedtek 10-20 százaléknál magasabbra, egyes fajtáknál pedig egyáltalán nincs emelkedés. Az ügyvezető úgy véli, hogy éppen ezek miatt nem lesz almahiány. Hozzátette azt is, hogy egyre nagyobb szükség van a gyümölcsösök tekintetében olyan speciális védelemre, amely kiküszöböli a szélsőséges időjárás okozta károkat.

Gazdaság

Dollármilliárdos büntetés – az Alibaba nem tart a negatív hatásoktól

Az Alibaba kínai internetes kiskereskedelmi és technológiai óriásvállalat nem tart attól, hogy a hétvégén rá kiszabott rekordösszegű büntetésnek negatív hatásai lesznek – számolt be a South China Morning Post című hongkongi lap a vállalat hétfői közlésére hivatkozva.
2021. április 12. 17:24
FEL