Kevés alma termett az idén, de ez is elég a hazai piacra

2022. szeptember 26. 12:00 | behir.hu

Várhatóan az almapiacon is visszaesik a kereslet, ezért a kirívóan gyenge idei almatermés még átlagos import mellett is ki tudja elégíteni az igényeket. A léalmapiacon viszont hiány lesz, a feldolgozók csak fél gőzzel tudnak működni.

Az elmúlt tíz év leggyengébb hazai almatermése várható idén, mindössze 300-350 ezer tonna almatermés prognosztizálható, de a következő hetek időjárásának függvényében az sem zárható ki, hogy a 300 ezer tonnát sem fogja elérni – mondta el a VG-nek Apáti Ferenc, FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Hasonlóan gyenge termést utoljára 2007-ben, majd 2011-ben szüretelhettek az almatermelők, amikor 214 ezer tonna, illetve 300 ezer tonna termett. Az almatermés akkor mindkét évben a súlyos fagykárok miatt zuhant a mélybe. 

Az idei történelmi aszály a legnagyobb károkat az alföldi országrészben okozta, mely alól a legnagyobb almatermő területet adó Szabolcs-Szatmár-Bereg megye sem mentesült. Az öntözetlen és jéghálóval nem takart ültetvényeken ez nagyon súlyos veszteségeket okozott – és nem csak az idei évi termésben, hanem már a jövő évi termésalapokat érintően is: mivel a hazai almaültetvények háromnegyede öntözetlen, nagy valószínűséggel már a jövő évre is gyenge termést lehet prognosztizálni. A nyugati országrészben júniusban 100-150 milliméter csapadék hullott, ami az ottani ültetvényeknek nagy segítségére volt a nyár folyamán. 

– A tavaszi fagyok hatása is érződik a termésen, de ezúttal nem a fagyok vitték el a termés jó részét, hanem a tavaly nyár óta tartó csapadékhiány – nyomatékosította a FruitVeB elnöke. 

A gyenge termés ellenére a hazai 120-140 ezer tonnás frisspiaci almafogyasztás kiszolgálására lesz elegendő jó minőségű alma. A FruitVeB a hazai étkezésialma-termést 100-110 ezer tonnára várja. A szakmaközi szervezet a magas infláció és a háztartások megnövekedett kiadásai miatt az almafogyasztás 10-20 százalékos visszaesésével számol, így pedig – az átlagos mennyiségűre becsült – importtal együtt lesz elegendő alma a hazai boltok polcain. 

A szüret eddig lezajlott részében a gala fajtát takarították be a gazdák, jelenleg a golden és a red delicious fajták szürete zajlik. A szeptemberben érkezett csapadék sajnos a gala esetében jelentős mértékű gyümölcsrepedést okozott, amellyel a FruitVeB becslése szerint a frisspiacra szánt gala 20-25 százaléka csak léalmaként való értékesítésre alkalmas. 

 

Forrás: Világgazdaság

További programok »

Gazdaság

Hamarosan új brand költözik a Lencsési ABC-be

Lassan megszokottá válik, hogy a bő négy évtizede, a tízemeletesek árnyékában működő Lencsési ABC-be időnként új üzlet költözik. Természetesen ezzel az áruház neve is részben megváltozik, miközben a lakótelepiek 98 százaléka Lencsési ABC-nek hívja.
2023. szeptember 26. 12:47
FEL