A békéscsabai vásárcsarnokban nemcsak a piaci napokon nagy a nyüzsgés, hanem szinte minden nap. Ugyanis sokan keresik a hazai zöldségeket és gyümölcsöket, elsődlegesen a termékek minősége és frissessége miatt.
– Én is termeltem, tudom milyen nehéz és küzdelmes dologok rendben tartani, piacra vinni. Tisztelem becsülöm azt, aki kitart – mondta egy általunk megkérdezett hölgy Oláh Sándorné.
A csabai piacon szinte minden alapélelmiszer megvásárolható, széles a tojás- és a hústermék-kínálat is. A vásárlók döntését segítheti, hogy hazánkban több ezer termék és szolgáltatás viseli a magyar, a hazai, valamint a hazai feldolgozású védjegyet.
– A termelőket akarom támogatni, jobban megbízok bennük, jobb minőséget találok. Amikor lecsót készítek mindent itt vásárolok hozzá – emelte ki egy másik vásárló Kovácsné Tóth Ildikó.
A szakemberek szerint érdemes a magyarországi gazdáktól vásárolni, ugyanis azzal a vevő hozzájárulhat a termelők támogatásához és a munkahelyek védelméhez. A gazdáktól való vásárlás közvetve segíti a magyar gazdaság fellendítését is, hiszen ha egy vállalkozás terméke sikeres, az további növekedést jelent számára, ami újabb munkahelyek teremtéséhez járulhat hozzá.
– Magyarországon termelt zöldségeinknek sokkal jobb íze van, mint más országból hozott. Itthon jó a talaj és a klimatikus viszonyok is. Nagy a napsütötte órák száma, ami egy sokkal intenzívebb íz és beltartalmi értéket ad a zöldségeinknek. A zöldségek, a gyümölcsök sokkal jobban elrakhatók télire. Nagyon finom lekvárokatat, lecsókat és sűrített paradicsomokat főzhetünk. Utóbbi termékeket télen is fogyasztjuk – fogalmazott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Vármegyei Igazgatóságának elnöke, Kozsuch Kornél.
A Nemzeti Művelődési Intézet egy gasztrojárattal kezdte el népszerűsíteni a hazai termékeket, az adott tájegységre jellemző ételeket kínálja, amelyekhez minden esetben helyi alapanyagokat használnak. A finomságokat Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács a térségre jellemző receptek alapján készíti el, így volt ez Szarvasi Szilvanapokon is.
– A szilva az egyik legnagyszerűbb alapanyagunk. Nagyon sok olyan szilva fajta van, amit önálló ételként is tudunk fogyasztani. Mit készítünk belőle? Szilvásgombócot, szilvalevest, szilvabefőttet. A mindennapi konyhánkhoz hozzá tartozik. Készíthetünk szilvaciberét, szilvalekváros papucsot vagy például nyári időszakban szilvás sört fogyaszthatunk, ami az az étkezésünk egy méltó befejezése is lehet. A szilvapálinkával pedig elkezdhetjük az étkezésünket – mondta a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnökeként is tevékenykedő szakember.
A hazai árucikkek rövidebb szállítási útvonalon jutnak el a vásárlókhoz, ezzel kevésbé szennyezve a környezetünket.