A kezdetek
Petneházi Andreát mindig is vonzotta a gasztronómia világa, elmondása szerint a mai napig szívesen kóstol és tanul új dolgokat. Ennek a szenvedélynek köszönhetően ismerte meg a kovászos kenyeret, amikor egy étteremben járt.
– Elkezdtem nyomozni, hogy honnan van a kenyér, ki készítette, ezzel pedig el is kezdődött a kovászos kenyér iránti érdeklődésem. Szokták mondani, hogy akit egyszer beszippant a kovász, az hirtelen mindenkinek elkezd sütni, nem csak a szűk körnek. Nálam is ez volt a helyzet, most pedig már ott tartunk, hogy kizárólag a szarvasi Ildikó Cukrászda alkalmazásában, de saját termékként készítem a kenyereimet, a saját kis Szeretetem Kenyér Pékműhelyemben – mesélte Andrea.
Kenyér, minden formában és ízben
Az évek múlásával a kenyerek fajtájának és formájának száma csak nőtt, míg végül egy széles repertoár rajzolódott ki.
– A magyar emberek többsége még mindig a fehér kenyeret részesíti előnyben, de mi, pékek próbálunk edukálni, egy kicsit megismertetni a vásárlókat más fajta kenyerekkel is, így az adott évszaknak, szezonnak megfelelően készítjük ezeket – hangsúlyozta.
Nyár végén, ősz elején például sült paprikával ízesítik a cipókat és vekniket, később pedig jönnek a sütőtökös kenyerek is. A hétvégi, Szarvasi Szilvanapok alkalmából már készülnek az aszalt szilvás, tönkölyös kenyerek is, a téllel együtt aztán jöhet a finom, diós kivitelezés is. Vannak általános, olyan állandó kedvencek is, amelyek folyamatos érdeklődés tárgyai, ilyen például a mediterrán kenyér, amely a készítők által aszalt paradicsommal és olajbogyóval készül, vagy az örök klasszikus burgonyás kenyér, amit nagyon sokan szeretnek.

Fotó: Kintner Nikolett /behir.hu
Kovásszal, kicsit másképp
Petneházi Andrea elárulta, hogy mostanra már nem csak kenyereket készít vásárlói és megrendelői számára.
– A péksütemények nálam kuriózumnak mondhatók. Én ezeket is – igaz, hogy egy más fajtával, de – kovásszal készítem. Ez egyrészt azért jó, mert sok vásárló számára fontos, hogy nem élesztővel készülnek, másrészt élettani szempontból is van jelentősége, hogy nem tartalmaznak semmilyen adalékanyagot, így kizárólag jó minőségű lisztet, tejterméket, illetve egyéb hozzávalókat használok, amelyekről magam is tudom, hogy a megfelelő helyről kerülnek a termékbe – fejtette ki.
Fotó: Kintner Nikolett /behir.hu
Az aranyos kenyér
Az évek óta megrendezett szentendrei Kenyérlelke Fesztivál arról szól, hogy évente egyszer a kenyér ünnepére összegyűlnek a kovászos, kézműves pékek és ilyenkor megmutatják egymásnak, mit készítettek egész évben. A rendezvény része egy verseny is, ahol egy szakértő zsűri bírálja el azokat a kenyereket, amelyek reggel kisülnek és amelyeket a pékek még melegen visznek oda.
– Idén három kategóriában lehetett indulni, mi a profik között mérettettük meg magunkat. Ez azért volt izgalmas, mert a legnagyobb magyarországi kézműves pékségekkel kerültünk egy sorba. Végül a fehér-félbarna kategóriában kaptuk meg az arany minősítést, ezt a fajtát Békéscsabára is szoktuk hozni – mesélte Andrea.

A díjnyertes kenyerek (Fotó: Kintner Nikolett /behir.hu)
Szeretetem Kenyér a Zöld Kosárban
A több, mint két évtizedes múltra visszatekintő békéscsabai Zöld Kosár kizárólag helyi, környékbeli, illetve magyarországi termelők termékeit árusítja, így nem volt kérdés számukra, hogy a díjnyertes Szeretetem Kenyér finomságai is szélesítik a kínálatot, az érdeklődők tehát itt biztosan megkóstolhatják a kovászos különlegességeket.