Karantén történetek – Prohászka Béla, túl a gasztronómián

2020. április 22. 13:22 | Csiffáry Zsuzsanna

Új sorozatunkban olyan Békés megyeieket mutatunk be, akik habár a négy fal közé szorultak, igyekeznek megtalálni helyüket az új helyzetben. Erről mesélnek a behir.hu-nak.

Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács mozgalmas életében fontos szerepet játszik a gasztronómia, úgy otthonában, mint otthonán kívül. A karantén ideje alatt is rendszeresen hódol szenvedélyének és a hobbijainak. 

Az ételkészítésnél számára fontos a hagyomány. Ha ünnep van, akkor az ünnepi fogásokat készíti el, és nem változtat rajtuk. Egyik legkedvesebb hal-receptjét osztotta meg velünk. 

Hozzávalók:

  • 1,6 kg ponty,
  • 0,20 kg haltej,
  • 5 fej vöröshagyma,
  • 2 db paradicsom,
  • 2 db Tv paprika,
  • 2 evőkanál édesnemes pirospaprika

1. A pontyot megtisztítjuk (pikkelyeit lekaparjuk), megmossuk, fejét, farkát, uszonyait levágjuk. A halhúst sűrűn beirdaljuk, kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk, besózzuk, hidegre tesszük. A paradicsomot, paprikát megmossuk, félbe vágjuk.
2. A hagymát megtisztítjuk, felszeleteljük. Fazékba rakjuk, ráöntünk 2 liter vizet, beletesszük a hal fejét, farkát és uszonyait. Hozzáadjuk a paradicsomot, a paprikát, sózzuk, felforraljuk, és lassú tűzön kb. 2 órát főzzük, ízesítjük. Ez az alaplé.
3. Az alaplevet leszűrjük, a sűrűjét átpasszírozzuk. A levet felforraljuk, belekeverjük a pirospaprikát, beletesszük a halszeleteket, haltejet és 8-10 perc alatt megfőzzük. Már ne keverjük, csak rázogassuk, mert a halhús összetörik.

Prohászka Béla a recept mellett azt is elmondta, hogy a karanténban fontos számára a szabadban töltött idő. Családjával például rendszeresen pingpongoznak.

Beszélt arról is, hogy édesapja fanatikus horgász volt, és őt is e hobbi felé terelte, sikeresen, hisz mindig szakít időt erre a foglalatosságra. Nyáron az afrikai harcsát, télen a ragadozó halféléket részesíti előnyben, de nagy általánosságban a ponty a sztár nála.

 

Galéria

FEL