Jó üzlet az édesség Békésen

2019. május 10. 16:00 | Vágvölgyi Nóra

Egy közel 6000 négyzetméter alapterületű, új édességipari üzem alapköveit helyezték el Békés határában csütörtökön. A beruházó cég a telket az önkormányzattól vásárolta meg. A kapacitásnövelő beruházás összköltsége több mint 1,4 milliárd forint.

 

 

Az édesipari termékeket gyártó Previl CO Kft.-t 1999-ben alapították családi vállalkozásként Békésen. A cég egy véletlennek köszönhetően jött létre: a korábban a ruhaiparban érdekelt család véletlenül akadt rá a régi kedvencre, a kókusz csemegére – innen egyenes út vezetett az édességek gyártásához. Ma már 35 féle terméket állítanak elő, a gyártás nagy részét a gyümölcsös ízesítésű, zselés alapanyagú édességek teszik ki, de nyitottak a diabetikus készítmények és a gluténmentes termékek piacára is – fogalmazott a behir.hu kérdésére Guti László ügyvezető.

A békési középvállalkozás most pályázati forrásból fejleszt: a teljes beruházási költség 1,4 milliárd forint, amely részben uniós, részben saját forrásból, illetve támogatott hitelből jön létre. A cégnél többek között új üzemet építenek, amelybe 325 millió forint összértékben korszerű gépsorokat és automatizált csomagológépeket szereznek be. A kapacitásbővítés mellett létszámbővítést is terveznek: a jelenleg 60 főt foglalkoztató társaság a fejlesztésnek köszönhetően 15 százalékkal bővítheti dolgozói létszámát.

 

APrevil CO Kft. termékei. Fotó: 7.TV/Fazekas Róbert

 

A térség országgyűlési képviselője, Dankó Béla az alapkőletételnél úgy fogalmazott: a középvállalkozások az elmúlt években nem voltak könnyű helyzetben, a kötelező béremelések is terhelték őket. Véleménye szerint ezeket a kihívásokat a termelés növelésével lehet megugrani, ahogyan azt a békés édességüzem teszi most.

A város polgármestere, Izsó Gábor jelezte: a cég az építkezés helyszínéül szolgáló területet Békés városától vásárolta meg egy olyan helyen, melyet a közelmúltban nyilvánítottak ipari területté és amelyet az önkormányzat közművesített.

Az alapkőletételnél elhangzott, hogy az építkezés még ebben a hónapban megkezdődik és várhatóan idén be is fejeződik. A kivitelezési munkálatokat békési vállalkozások végzik, a középvállalat ezzel is igyekszik minél több helyi lakosnak munkalehetőséget biztosítani.

 

V.N., V.D.

További programok »

7.TV

Békéscsabai klubok sikeres mérkőzései a 7.Tv-n

A koronavírus miatt a röplabda, a kézilabda és a labdarúgó bajnokságok is véget értek, utóbbi esetében az NB I hátralévő mérkőzéseit lejátsszák. A békéscsabai klubok augusztusig biztosan nem léphetnek pályára tétmérkőzésen, de hogy nézőink ne maradjanak sport nélkül, felelevenítjük az elmúlt évek legjobb összecsapásait!
2020. május 18. 10:04
FEL