Hiába próbál halasztani a Békéscsaba 1912 Előre, az ellenfelek nem partnerek

2020. november 2. 17:51 | Hidvégi Dávid

A Békéscsaba 1912 Előre október 18-án nagyon szép eredményt ért el Csákváron, ahol 5-3-ra nyerni tudott. A csapat a meccs után az NB II negyedik helyén állt és egészen a mérkőzésig minden koronavírus-teszt negatív volt. Valami itt vagy ezután csúszhatott félre, hisz a következő héten megkezdődött az azóta is tartó rémálom.

A Csákvár elleni bajnoki mérkőzés után jöttek az ilyenkor szokásos koronavírus-tesztek a Békéscsaba 1912 Előrénél. Az első szűrésen számos játékos produkált pozitív tesztet, akik mind karanténba kerültek, majd 24 óra múlva újabb tesztet végzett az egyesület, ahol újabb kedvezőtlen eredmények születtek. Innentől a továbbterjedés megakadályozása lehetetlen volt, hiába a szigorú protokoll, hiába a folyamatos fertőtlenítés és az óvintézkedések betartása, a sportzóna, többen már tüneteket produkáltak annak ellenére is, hogy tesztjeik negatívak voltak – írja az Előre honlapja.

A csapat nullára redukálta a személyes kapcsolatokat, nem voltak edzések és a betegeket elkülönítették, ami azt jelenti, hogy az érintett játékosok nem látogathatják a foglalkozásokat és a mérkőzéseket sem, így otthonukban várják, hogy leteljen a tíznapos karantén. Akinél letelt vagy letelik a tíznapos elzárás és tünetmentes, még két negatív tesztet kell produkálnia, valamint komoly orvosi vizsgálaton kell résztvennie ahhoz, hogy visszakapja a játékengedélyét. Ezt követően a szakmai stáb még nem vetheti be egyből, hiszen a kihagyás magában hordozza a hirtelen terhelésből adódó sérülések lehetőségét. Ezért a visszaállás és az újra formába lendülés sem annyira egyszerű feladat. Mivel a stáb is jócskán megfogyatkozott, így munkájuk a még egészséges emberekre maradt, akiknek erőn felül kell teljesíteniük, hogy a napi feladatokat és a mérkőzések rendezésével kapcsolatos dolgokat elintézzék.

 

Halasztani, de hogyan?

A folytatásban is tesztről-tesztre újabb pozitív eredmények születtek, ami odavezetett, hogy hétfőre az első keretből mindössze hét bevethető játékos maradt. Nem mindenki koronavírus-fertőzött, hiszen sérülések és egyéb betegségek is hátráltatják a munkát. A mizéria eredménye kézzelfogható, hiszen amikor a huszonhat fős első keretből tizenkilencen hiányoznak bármilyen okból, azt akármelyik csapat megérezné.

 

(Fotó: Milyó Pál)

 

A Békéscsaba klubvezetése megpróbálta elhalasztani a Szentlőrinc elleni bajnokit, a DVTK elleni kupameccset, majd a Haladás elleni idegenbeli fordulót is. Ehhez, azonban az ellenfelek nem járultak hozzá. A következő Budaörs elleni meccsel kapcsolatban pedig szintén ugyanez a helyzet. A Magyar Labdarúgó Szövetség szabályozásai szerint a halasztás csak úgy lehetséges, ha a másik klub is hozzájárul ehhez. Ha ez nem történik meg, semmiféle más lehetőség nincs arra, hogy az adott mérkőzést más időpontban rendezzék meg. Az Előre tudja, hogy minden csapat "az életéért küzd" és próbál minél több pontot gyűjteni, nehogy bajba kerüljön a végén, ha esetleg megint idő előtt lefújnák a bajnokságokat.

A Békéscsaba vasárnap is megtehette volna, hogy elutazik hét játékossal, elkezdi a bemelegítést, majd valaki úgymond “véletlenül” megsérül… hiszen a szabály szerint hét játékosnál kevesebb egyik csapatban sem lehet a játéktéren. Tehát, ha sérülések, vagy kiállítások miatt az egyik csapatból öt játékos hiányzik, a találkozót le kell fújni. A lilák ezt nem tették meg, sportszerűen kiálltak, elutaztak, hogy a pályán dőljön el egy-egy mérkőzés eredménye.

 

Mi lesz veled Előre?

A Békéscsabán kívül több más klub is hasonló helyzetben van – gondoljunk csak az NB I-es Újpest FC példájára – így egyre inkább azon múlik egy-egy végeredmény, hogy ki milyen kerettel tud kiállni az adott meccsen. Az Előre ifijei szépen helytálltak eddig, de rájuk még nem lehet építeni, hiszen más a felnőtt futball, így ők még nem tudnak a klub számára megfelelő eredményt hozni. A Csaba ott volt az élmezőnyben, néhány pontra a feljutást érő első két helytől, de lehet, hogy november végére csak a tizedik pozícióban lesz. Ha nincs a koronavírus, akkor a csapat könnyedén az élmezőnyben telelt volna. A klub számításai szerint az először pozitív eredményt mutató játékosok ma, azaz november 2-án hagyhatják el a karantént, ami annyit jelent, hogy a szerdai Budaörs elleni bajnokin még nagy valószínűséggel nem léphetnek pályára. A folytatásban pedig november 5-én és 6-án, majd 9-én csatlakozhatnak újabb labdarúgók a csapathoz – amennyiben minden jól alakul.

Az 1912 Előrére most vasárnap egy nagy rangadó is várna, hiszen november 8-án a Debreceni VSC otthonában kellene pályára lépnie. Hiába presztízs-találkozó, a Békéscsabának esélye sem lenne az örök rivális ellen, így a szurkolók csak reménykedhetnek abban, hogy azt a mérkőzést sikerül majd elhalasztani.

Sport

Röplabda: újra pályán a csabai utánpótlás

A Magyar Röplabda Szövetség Elnökségének döntése értelmében január 16-ától újra indítják a pandémia miatt szüneteltetett utánpótlás-bajnokságokat. Múlt hétvégén még csak három mérkőzést játszottak le, most pedig két nap alatt 140 találkozót rendeznek meg különböző korosztályokban.
2021. január 22. 18:51
FEL