Magyar Kupa: Hősiesen helytállva estek ki a csabai fiatalok

2020. október 29. 18:48 | Hidvégi Dávid

Nagyon nehéz helyzetben volt, de mégis kiállt a Magyar Kupában a Békéscsaba 1912 Előre. A lilák a koronavírus miatt csak a ifi csapatukat tudták kiállítani a Diósgyőr ellen. A DVTK az első félidőben nem találta a fogást ellenfelén, de a fordulást követően cseréi révén eldöntötte a továbbjutás sorsát.

MOL Magyar Kupa 7. forduló

BÉKÉSCSABA 1912 ELŐRE – DIÓSGYŐRI VTK 0–3 (0–0)

Kórház utcai stadion, 500 néző. Vezette: Szilágyi Sándor

BÉKÉSCSABA: Krnács Richárd – Trescsula Máté, Palik György, Csicsely Dominik, Kártyás Dávid (Piss Péter 87.) – Sipaki Patrik – Pap Szabolcs (Kasik Ákos 64.), Bónus Marcell, Katona Roland, Zelik Csaba (Varga Zoltán 78.) – Tóth Bence. Asszisztens edző: Tököli Attila.

DVTK: Branislav Danilović – Polgár Kristóf, Szűcs Kornél, Hegedűs János (Farkas Marcell 76.) – Serhii Shestakov (Rui Pedro 46.), Márkvárt Dávid, Iszlai Bence, Aleksandre Kalandadze – Mirko Ivanovski (Makrai Gábor 61.), Stefan Dražić (Giorgi Omarashvili 61.), Gheorghe-Teodor Grozav (Florent Hasani 46.). Vezetőedző: Feczkó Tamás.

Sárga lap: Sipaki Martin (52.)

Gólszerzők: Rui Pedro (57., 90.), Omarashvili (71.)

 

A Békéscsaba 1912 Előre csapatából a harmadik számú kapus, Krnács Richárd kivételével mindenki hiányzott sérülés vagy koronavírus-fertőzés miatt, ezért az ifi csapat állt ki mindössze három cserejátékossal. A kezdő átlagéletkora 17,8 év volt. Az utolsó három teszt mindegyikén születtek pozitív eredmények. A vezetőedző, Preisinger Sándor családi okokból nem lehetett jelen a találkozón, a viharsarkiakat ezért Tököli Attila irányította. A Békéscsaba szerette volna elhalasztani a mérkőzést, de ehhez a Diósgyőr nem járult hozzá.

A kialakult helyzet ellenére az Előre az első félidőben jól tartotta magát. Az első próbálkozást is a lilák jegyezték, de Tóth Bence távoli lövését könnyedén fogta Branislav Danilović. Nem sokkal később Mirko Ivanovski próbálkozhatott kétszer is a piros mezes vendégek részéről, azonban a lövése a kapu mellé, a fejese pedig a kapusban akadt el. A 29. percben Ivanovski végül betalált, de a gólja leshelyzetből született, így azt elvette a játékvezető. A 32. percben ajtó-ablak helyzetbe került a Diósgyőr Iszlai Bence és Stefan Dražić összjátéka után, de Krnács Richárd hatalmasat védett. Ezután Gheorghe-Teodor Grozav percei következtek, ugyanakkor egyik próbálkozása sem jutott el a hálóig, majd Szűcs Kornél kapu fölé fejelt. A mérkőzés előtt sokkal esélyesebbnek számító vendégeknek nem sikerült jól az első félidő, hiszen a helyzeteik mind kimaradtak, így 0-0-val mentek szünetre a csapatok.

 

A diósgyőri cserék döntötték el a csatát

 

A jég az 57. percben tört meg, a csereként beállt Rui Pedro bólintotta be a labdát a kapuba, miután a diósgyőriek fejjel játszottak össze a szintén szünetben beszálló Florent Hasani szögletét követően (0-1). A DVTK rögtön helyzetbe került a gólját követően, de Ivanovski lövése elakadt a kapusban. A 66. percben is nagy helyzetbe került a DVTK, az egyik csabai játékosról a kapufára pattant a labda, majd Rui Pedro próbálkozott, de Krnács ezt is hárította. A 70. percben a csereként beállt Kasik Ákos a szöglet zászló mellől ívelt be egy forintos labdát, amit Katona Roland mellé fejelt, így centiken múlt a Békéscsaba egyenlítése. Egy perccel később Giorgi Omarashvili könnyedén lecselezte Palik Györgyöt, majd kapura lőtt, a labda Katona testén megpattanva a hálóban kötött ki (0-2). Ez volt a grúz légiós első meccse és gólja az első csapatban. Röviddel később Krnács már a sokadik bravúrját mutatta be egy átlövés után. A 75. percben majdnem szépített a Békéscsaba, de Tóth lövése a kapufáról vágódott le, majd a túl oldalon Hasani lövése gurult el a kapufa mellett. A csereként beálló Varga Zoltán lecsúszó beadása majdnem a beakadt, de a kapus és a léc is a helyén volt, így ezúttal is elkerülte a szerencse a Békéscsabát. A 83. percben ismét Krnácsnak kellett védenie Omarashvili próbálkozása után, majd ez megismétlődött, ezúttal Hasani próbálkozott. A 90. percben Kráncs Richárd nem tudta messzire öklözni a labdát egy szögletet követően, Rui Pedro pedig kihasználta az üres kapus helyzetet és duplázott (0-3). Az eredmény már nem változott, a Békéscsaba a legjobb 64 között kiesett a kupából, amelynek küzdelmei tavasszal folytatódnak, leszámítva az elmaradó meccseket.

 

Mestermérleg

 

Tököli Attila: Gratuláltam az öltözőben, óriási dolgot vittek véghez a fiatalok. Le a kalappal előttük! Ennek lesznek pozitív következményei, hiszen közelebb kerülhetnek az első csapathoz. A srácok azért ismerik egymást, hiszen együtt játszanak. Mindent megcsináltak abból, amit kértünk tőlük. Amit tudnak, azt letették az asztalra, meg volt bennük a csibészség. Volt olyan játékosunk, aki a meccs előtt a nevét nem tudta elmondani az öltözőben és a meccsen bebőrözte Iszlai Bencét. Voltak lehetőségeink, kapufánk, az csak hab lett volna a tortán, ha betalálunk.

Feczkó Tamás: Gratulálok a hazai fiatalok hősies küzdelméhez és a kapus Krnács Richárd teljesítményéhez, aki ma szenzációsan védett. A továbbjutás volt a lényeg, de azért voltak jó dolgok. Nehéz volt feltörni a nyolc emberrel védekező Békéscsaba védelmét. Bízunk benne, hogy a hétvégi bajnoki mérkőzésen is győztesen hagyjuk el a pályát.

 

További programok »

FEL