Nagyon nehéz helyzetben van az Előre a DVTK elleni kupameccs előtt

2020. október 28. 14:07 | Hidvégi Dávid

Nehéz, szinte lehetetlen helyzetben folytatja a MOL Magyar Kupa sorozatban való szereplését a Békéscsaba 1912 Előre, hiszen a koronavírus-járvány gyakorlatilag nullára redukálta a keretet. A sérültek és a vírus olyannyira befolyásolja a lilákat, hogy a bajnokságban a Szentlőrinc ellen esélye sem volt győznie a csapatnak.

A MOL Magyar Kupa sorsolásakor a békéscsabaiak, sőt Békés megyében mindenki úgy hihette, hogy az 1912 Előrének esélye lesz továbbjutni a Diósgyőr ellen. A csapatnál azonban újra elindult a sérüléshullám, majd múlt héten a tesztek alkalmával kiderült, hogy a koronavírus is végisöpört az öltözőn. A kedden reggel elvégzett újabb PCR-teszten további pozitív eredmények születtek.

Azt, hogy pontosan ki és hányan kapták el a kórt, nem érdemes firtatni, hiszen a jelenlegi helyzetben lassan az lesz csoda, ha valakit elkerül a járvány. A sportszövetségek felelős döntést hozva, profi szinten kötelezővé tették a tesztelést, amely igaz a labdarúgásra is. Mindezt tették azért, hogy zavartalanul végig játszák a bajnokságokat és a tornákat. Bár a Békéscsaba nehéz helyzetben van, egyik meccsének elhalasztását sem sikerült elintéznie. Az Előre vezetősége mindent megpróbált a soron következő összecsapások halasztása érdekében, de erre nem volt semmiféle lehetőség. A DVTK és a Haladás sem tudja máshova beilleszteni a fordulót, így nem járultak hozzá az időpontok módosításához.

Az Előre a honlapján a beharangozóban egyenesen úgy fogalmaznak, hogy a győzelmi esélyük gyakorlatilag nullára csökkent, nem megbántva ezzel a bevethető labdarúgókat. Ha már focisták, szinte csak az utánpótlásból meríthet a szakmai stáb, illetve azokból, akik sérülésből tértek vissza vagy éppen kispadosnak számítottak eddig a szezonban. A vezetőedző, Preisinger Sándor családi okok miatt nem lesz jelen a csütörtöki kupameccsen, szombaton azonban már csatlakozik a stábhoz, így vasárnap a Haladás elleni, idegenbeli mérkőzésen ismét a kispadról irányítja a lilákat – tekintettel arra, hogy letöltötte az egy bajnoki mérkőzésre szóló eltiltását. A DVTK elleni mérkőzésen még Tököli Attila asszisztens edző ül a kispadon.

 

Vírus ide vagy oda, de mit mondanak a számok?

Az NB I-ben szereplő DVTK hét lejátszott forduló után a kiesést jelentő 11. pozíciót foglalja el a pontvadászatban. Mérlegük: 2 győzelem, 1 döntetlen és 4 vereség, valamint az ezzel együtt járó 7 pont. A miskolciak a csabaiakhoz hasonlóan a hatodik fordulóban csatlakoztak a kupa küzdelmekhez, amelyben a Balassagyarmat együttesét búcsúztatták 0-2 arányban, míg a Békéscsaba a Vác ellen tudott győzni 1-4-re. Az Előre a másodosztályban 13 mérkőzés után 23 ponttal a negyedik. Mérlege: 6 győzelem, 5 döntetlen és 2 vereség, amihez hozzátartozik az idegenbeli veretlenség. A Kórház utcai stadionban egyelőre döcögősen megy a liláknak, hiszen csak egyszer győztek és kétszer kikaptak a három pontosztoszkodás mellett.

 

(Fotó: Milyó Pál)

 

Csütörtökön két egykori Magyar Kupa győztes játszik. A Diósgyőr 1977-ben és 1980-ban, míg a Békéscsaba 1988-ban hóditotta el a legrangosabb magyarországi kupa serlegét. A korábban általunk közölt információkkal ellentétben időközben kiderült, hogy a két csapat egyetlen alkalommal mégis játszott egymással a Magyar Kupában. 1982. március 10-én Diósgyőrben zajlott az összecsapás 4500 néző előtt. A 90 percnyi játék 0-0-át hozott, a hosszabbítás pedig 1-1-et, így tizenegyesekkel dőlt el a továbbjutás sorsa. Minden csabai értékesítette a büntetőjét, a DVTK-nál viszont volt egy hibázó. Az Előre akkor történelmi továbbjutást ünnepelhetett, ugyanis először jutott az elődöntőbe.

A két csapat bajnoki múltja azért már jóval jelentősebb. Az első osztályban 29 alkalommal találkoztak, 10 alkalommal a miskolciak, nyolcszor pedig a csabaiak tudtak győzni, a maradék 11 mérkőzés viszont döntetlennel végződött. A másodosztályban egyetlen iksz mellett a nyolc találkozásból négyszer az Előre, háromszor pedig a Diósgyőr nyert. Utoljára 2016. április 2-án Békéscsabán találkoztak a felek még az NB I-ben, amely meccs 0-0-val végződött.

 

Tények, amelyek már biztosak

A Békéscsaba 1912 Előre – DVTK mérkőzés játékvezetője Szilágyi Sándor lesz, aki mellé segítőiként Varga Gábort és Szilágyi Norbertet jelölte ki a szövetség. A tartalék játékvezető feladatait Sándor Csaba látja el. Az 1984-es születésű sporival utoljára 2020. szeptember 13-án, a Békéscsaba 1912 Előre – Nyíregyháza Spartacus FC 2-0 mérkőzésen tartalék játékvezetőként találkozhattak a csabaiak, aki a pályafutása során eddig 696 sárga- és 38 piros lapot osztott ki.

Egy mérkőzésen dől el a továbbjutás. Amennyiben a rendes játékidőben döntetlen az eredmény – függetlenül a csapatok osztályba sorolásától –, akkor 2 x 15 perces hosszabbítás következik. Ha a ráadásban is marad a döntetlen, akkor a továbbjutásról a tizenegyes párbaj dönt.

Fontos megjegyezni, hogy október 23-a óta a szurkolóknak a mérkőzéseken maszkot kell viselniük. A szabályozás alól kivételt jelentenek a hatodik életévüket be nem töltött kiskorúak, a játékosok, az edzők és a játékvezetők. A kormányrendelet szerint azt, aki felszólítás ellenére sem visel maszkot, a rendezvény szervezője köteles felszólítani a helyszín elhagyására.

További programok »

FEL