Három hónap szeretet

2017. május 17. 14:00 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Magyar-szlovák-görög nyelvű kiállítás nyílt a Békés Megyei Könyvtárban "Három hónap szeretet" címmel. A tárlat azokat a polgárháború elől menekült görög gyerekeket mutatja be, akik Tótkomlóson vendégeskedtek. A megnyitót követően a "Rendhagyó komlósi tájszótár" című könyvét is bemutatta a szerző, Szincsok György.

A három hónap szeretet című kiállítás tíz tablóképén az az időszak látható, amikor a tótkomlósi szlovákok görög gyerekeket láttak vendégül otthonukban a görög polgárháború után.

– Nagyon érdekes a kiállítás, hiszen nem csak szlovák és magyar nyelven, hanem görögül is el lehet olvasni azokat a történeteket, amelyek arról mesélnek, hogyan alakultak ki és maradtak meg a mai napig is családok közötti kapcsolatok – mondta el Rakonczás Szilvia, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója.

A Magyarországra evakuált görög gyerekek közül sokan akkor kerültek Tótkomlósra, amikor a Beneš-dekrétum miatti lakosságcsere zajlott. Ebben az időszakban több mint háromezren hagyták el a várost - helyükre a Felvidékről kitelepített magyarokat költöztettek.

– A háború után nagy volt a szegénység, ezért is fogott meg az, hogy azok a szegény emberek, akiket a háború és a történelmi események is sújtottak, milyen fontosnak tartották, hogy befogadják és otthont nyújtsanak legalább néhány hétre a hazájukból és családjuktól elszakított görög gyerekeknek – hangsúlyozta Hollerné Racskó Erzsébet, a Tótkomlós Barátainak Köre Egyesület elnöke.

A kiállítás megnyitója után mutatták be azt az ugyancsak Tótkomlóshoz kapcsolódó könyvet, amelyben a szerző a komlósi tájszólást mutatja be. A kötet mintegy hatezer szót tartalmaz, de más különlegessége is van.

– A "Rendhagyó komlósi tájszótárban" rövid, megtörtént eseményeket feldolgozó történeteket is közlök. Azokat válogattam be a kötetbe, amelyekben egy-két állandósult szókapcsolat is megtalálható. Ezek a történetek nagyon olvasmányossá teszik a szótárat, valamint meg is magyarázzák a feljegyzett szókapcsolatokat – emelte ki Szincsok György, a szótár szerzője.

A kiállítás, valamint a Szincsok György írásait bemutató kisebb tárlat május 31-ig látható a Békés Megyei Könyvtár nyitvatartási idejében.

 

A hírről készült videó anyagunk:

További programok »

FEL