Könyvbemutató és születésnapi köszöntő – dr. Sicz György 80 éves

2021. június 11. 17:28 | Such Tamás

Péntek kora délután, a Békés Megyei Könyvtárban dr. Sicz György A szőlők rendtartása Békés megyében a XVIII-XIX. században című könyvének bemutatója zajlott. A rendezvényre nemcsak a helyi kertbarát körök, hanem a szomszédos megyék kertészei is ellátogattak.

„Jó ez a kis eső! Kell a földnek, kell a szőlőnek” – mondta felvezetőjében (amikor épp a program kezdetén kint elkezdett szakadni) Rakonczás Szilvia, a könyvtár igazgatója, aki egyben a rendezvény házigazdája is volt.

 

Varga Tamás – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Varga Tamás – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

„A szőlőtermelés és a sajtolás művészete emelte ki az emberiséget a durvaság állapotából, s vezette a civilizációhoz, és még ma is civilizáltabbaknak számítanak, vagy legalábbis számítják magukat a szőlőtermelő népek, mint a bortalanok. Mert azt jelenti, hogy a civilizáció nem értelem és szépen tagolt józanság kérdése, hanem ellenkezőleg, a lelkesedéshez van köze, a mámorhoz és az üdített érzéshez” – idézte köszöntőjében Thomas Mannt Varga Tamás.

Békéscsaba alpolgármestere hozzátette, lelkesedésből, mámorból, üdített érzésből sajnos nem sok jutott az elmúlt másfél évben. Többek között nagyon sokan depresszióba estek, nem tudták kezelni ezt a soha nem tapasztalt élethelyzetet. Ellenben dr. Sicz György nem esett depresszióba, hanem az írást, az alkotást választotta.

 

Galéria

 

Még mielőtt dr. Kereskényi Miklós lektor, címzetes igazgató, tudományos kutató és dr. Sicz György, a könyv szerzője bemutatta volna a munkát. Kereskényi felköszöntötte a szerzőt, aki vasárnap lesz épp 80 esztendős.

„Meg kell élni” – fűzte hozzá dr. Sicz György.
A program folyamán a kötetből Tomanek Gábor, a Békéscsabai Jókai Színház színművésze olvasott fel néhány etapot.

Dr. Sicz György könyvbemutatóján – Fotó: behir.hu/Such Tamás

További programok »

FEL