A könyvtárak megújítása a cél - országos tanácskozást tartottak Békéscsabán

2019. május 30. 17:52 | Kovács Andrea

Az országos könyvtári tanácskozást rendeztek Békéscsabán. A szakmai konferencia fő témája a kistelepüléseken elérhető könyvtári szolgáltatás technikai korszerűsítése, az eszközpark fejlesztése. A résztvevők megtekinthették a Békés Megyei Könyvtárban berendezett, országosan egyedülálló közösségi alkotóteret, a Kollabort is.

 

 

2013 óta a megyei könyvtárak működtetik a kistelepülési könyvtárakat. Jelenleg több mint 2600 település veszi igénybe ezt az ellátást, és ez majdnem 100 százalékos lefedettséget jelent országos szinten – mondta el az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke. Ramháb Mária hozzátette: a könyvtáraknak helyet adó épületek és berendezések teljes körű felújítása mellett minden könyvtár rá van kötve az internetes hálózatra. Így már a kistelepüléseken is vonalkódos kölcsönzés van és a megyei könyvtárak szervere működteti mindazokat a szolgáltatásokat, amelyekhez az 5500 fő alatti településeken élők is hozzáférhetnek.

 

Fotó: Máthé Csongor

 

A  tanácskozáson a könyvtárak fejlesztési lehetőségeiről is szó esett, hiszen az információs technológia robbanásszerű fejlődése a könyvtárakban dolgozók számára is kihívást jelent. Erről a témáról az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárságának Könyvtári és Levéltári főosztályvezetője beszélt. Sörény Edina hangsúlyozta: fontos a könyvtárakban lévő eszközparkok folyamatos megújítása annak érdekében, hogy az olvasók a legkorszerűbb informatikai eszközökön keresztül tudják elérni a tudást. Emellett  a könyvtárosok szakmai tudásnak folyamatos megújítása és fejlesztése is komoly felelősség és feladatot jelent, hiszen rajtuk keresztül jut el az információ az emberekhez.

 

Fotó: Máthé Csongor

 

Az országos szakmai tanácskozás legfőbb célja az volt, hogy a könyvtárakban dolgozó szakemberek a tapasztalataikat megosszák egymással. Ilyenkor alkalom nyílik arra, hogy a könyvtárak vezetői megmutassák sajátosságaikat és megvitassák, ki hogyan tudja az aprófalvas területen könyvvel, dokumentummal, programokkal, ellátni a könyvtárakat és hogyan tud módszertani segítséget nyújtani a kistelepülésen dolgozó munkatársainknak – mondta el  Rakonczás Szilvia, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója.  A tanácskozáson résztvevő szakemberek megtekinthették az országban elsőként a Békés Megyei Könyvtárban kialakított közösségi alkotóterét a Kollabort is.

További programok »

Kultúra

Gyulai tehetségek koncertje a kastélyparkban

Erkel-ösztöndíjban részesülő gyulai fiataloknak rendez hangversenyt az Erkel Ferenc Társaság, amely hagyományt is teremtene a bemutatkozás lehetőségének biztosításából. A koncertet öt, egykor Erkel Ferenc személyes használatában volt tárgy, a gyulai múzeum részére történő átadása is kiegészíti.
2021. június 12. 16:35
FEL