Változatos programok a Könyvtári Éjszakán

2018. október 7. 16:56 | Gyemendi Réka

"Kastélyok, várak, a kulturális örökség bástyái" - már a kilencedik alkalommal rendezték meg szombaton a Könyvtári Éjszakát az Országos Könyvtári Napok részeként. A programok kora délután kezdődtek a Békés Megyei Könyvtárban, amely ez alkalomból hosszabb nyitvatartással várta a látogatókat.

 

 

Ahogy azt a Békés Megyei Könyvtár igazgatója elmondta: a rendezvénysorozat célja, hogy bemutassa a könyvtár szolgáltatásait, valamint az, hogy odavonzza azokat is, akik eddig valamilyen okból kifolyólag nem voltak könyvtárlátogatók. Ezt különleges programokkal és éjfélig tartó nyitvatartással szerették volna elérni. Az intézményvezető azt is kiemelte: arra törekednek, hogy a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki megtalálja a számára legérdekesebb programot. Ebben az évben ez kiemelt szerepet kap, ugyanis 2018 a Családok éve.

- 2018 emellett a Kulturális Örökség Európai Éve, ezért választottuk a várakat és a kastélyokat témakörként. Ez egy nagyon jó alkalom arra, hogy emlékezzünk mindazokra, akik a kultúra alapjait megteremtették akár mecénásként, akár más módon - fogalmazott Rakonczás Szilvia.

Hozzátette: a tematikához kapcsolódó délutáni játékokban mindenki részt vehetett, ahol például totókat és kérdőíveket is kitölthettek tesztelve tudásukat Magyarország várairól.

 

 

Szombaton délután Szelekovszky László tartott előadást Kastélyok reneszánsza címmel. A szerző - aki elkötelezett természetvédő - előadásában többek között ismertette az egykor a kastélyokban élő családok történetét is. Úgy fogalmazott: beszélni kell ezekről a dolgokról, hogy reflektorfényben legyenek és érdekelje az embereket.

-  Sokan nem tudták, hogy mennyi kastély és kúria van itt Békés megyében, ezt szedtem össze, de természetesen nem mindet. Akinek a kezébe kerül ez a könyv, az megismerheti, hogy Békés megyének micsoda gazdagsága volt és van napjainkban is - hangsúlyozta a szerző. Tapasztalatai szerint  sokan érdeklődnek a kastélykorszak, valamint az akkori életforma iránt.

 

 

 

További programok »

FEL