Hetvenezer lépés az olvasásért!

2022. október 3. 17:11 | Vári Bianka

Országszerte 70 éve alapították meg a megyei könyvtárakat, így a Békés megyeit is. A kerek évfordulón a könyvtárak népszerűsítését tűzte zászlajára békéscsabai könyvtár, a programok elemeiben többszörösen megjelenik a hetvenes szám.

Hosszú sorokban sétáltak a résztvevők az Országos Könyvtári Napok békéscsabai, helyi nyitó eseményére. A Békés Megyei Könyvtártól gyalogosan tették meg azt a mintegy ezer lépést, amellyel a megnyitó helyszínére, a Korzó téri Digikomphoz érkeztek. Mindennek jelképes szerepe van – mondta el a könyvtár igazgatója.

– Ez tulajdonképpen egy jelképes játék a hetvenes számmal. Hetven ember hetven könyvet 1000 lépéssel hoz el a Digikomphoz, egy kicsit azt jelképezve, hogy kijövünk a könyvtárból, ha arra van szükség, és azok számára is tudunk olvasásnivalót biztosítani, akiknek esetleg nincs lehetőségük arra, hogy a könyvtár nyitvatartási idejében jöjjenek be a könyvtárba. Eddig is sok mindent tettünk az olvasásért, és bízunk benne, hogy ezen túl is nagyon sokat fogunk tenni – fogalmazott Rakonczás Szilvia.

 

fotó: Vári Bianka (behir.hu)

 

A Digikompnál leadott könyveket bárki elviheti, a könyvtár dolgozói azt remélik az akciótól, hogy ezzel kedvet csinálnak az olvasáshoz, emellett a hetven könyvvel a hetven évre kívánnak emlékezni. A jeles évfordulóra 70 érvet is összegyűjtött az intézmény a könyvtárak fontosságáról, melyeket a minisztériumba is eljuttatnak majd.

Az egyhetes programsorozatot megnyitó eseményen Szelekovszky László szerző, kutató, a könyvtár olvasója is felszólalt, aki szintén a könyvek mellett érvelt. Mint fogalmazott, sokkal nagyobb élményt nyújt könyvet olvasni, megfogni, lapozni, mint képernyőről tanulni. Ezt követően a szerzőt a könyvtár dolgozói ajándékkal lepték meg 80 éves születésnapja alkalmából.

 

fotó: Vári Bianka (behir.hu)

 

Végül a megye településeinek könyvtárai ismertették e heti programjaikat. Jelen volt a békési, a gyulai, a mezőkovácsházi és a békéscsabai könyvtár egy-egy képviselője. Érdemes felkeresni az intézmények oldalait, de a behir.hu is beszámol a várható eseményekről.

 

Galéria

További programok »

Kultúra

A Hagymácska mesemusicalt hozza a Mikulás a békéscsabai gyerekeknek

Zöldségek harca az igazságért – Alig két héttel az Ördögölő Józsiás premierje után újabb zenés mesedarab, az orosz népmese alapján írt Hagymácska bemutatójára készül a Békéscsabai Jókai Színház. A mesemusicalt ezúttal a Mikulás hozza el a békéscsabai gyerekeknek.
2022. december 2. 17:34
FEL