Az Országos Könyvtári Napokra készülnek a megyei könyvtárak is

2020. szeptember 30. 15:25 | D. Nagy Bence

A rendezvénysorozat október 5-e és 11-e között zajlik majd országszerte, így Békéscsabán is.

A békéscsabai, a gyulai, az orosházi és a mezőkovácsházi könyvtárak vezetői tartottak tájékoztatót szerdán a Békés Megyei Könyvtárban. A tájékoztató célja azoknak a programoknak a bemutatása volt, amelyeket a települések könyvtáraiban tartanak meg az országos könyvtári napok alkalmából.

– Az idei programsorozatban a könyvtáros és a könyvtári munka kerül a reflektorfénybe. Országszerte, így a megyei könyvtárban is könyvbemutatókkal, kedvezményekkel és más művészeti ágak kulturális programjaival várjuk az érdeklődőket – mondta el Rakonczás Szilvia, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója.

– Idén több virtuális kiállítással, online játékkal és kvízekkel készültünk. Az egyik ilyen kvíz például a "Magyar népmese, nemcsak gyerekeknek" címet viseli – osztotta meg Lukoviczki Anna igazgatóhelyettes. Kiemelte, hogy a programok során figyelnek a hármas szabály, vagyis a maszkhasználat, a kézfertőtlenítés és a távolságtartás betartására.

Mezőkovácsházán már a héten elkezdődtek a könytári napok programjai.

– Író-olvasó találkozóval és online kvízzel indítottuk a programsorozatot. Ez utóbbi a Kovácsháza Anno címet viseli, ugyanis azt vettük észre, hogy a településen egyre többen fordulnak a helytörténet felé – fogalmazott Albertus László, a Mezőkovácsházi Városi Könyvtár igazgatója. Hozzátette, hogy a járványhelyzet miatt – amennyire az időjárás lehetővé teszi – igyekeznek minél több kültéri programot szervezni, de az előző évben indított "Ültess fát, olvass alatta könyvet" kezdeményezést is folytatják.

A gyulai könyvtár vezetője a pandémia kapcsán a kisebb volumenű rendezvények mellett tette le voksát.

– Születésének századik évfordulója kapcsán Simonyi Imre, József Attila-díjas gyulai költőről is megemlékezünk a könyvtári napokon. Egyrészt látogatható az idei évben megújult Simonyi kiállítás, másrészt egy felhívást intézünk a lakosság felé, hogy gyűjtsenek és osszák meg a költővel kapcsolatos emlékeket – emelte ki Dézsi János, a Mogyoróssy János Városi Könyvtár igazgatója. 

Orosházán szintén változatos programokkal készülnek.

– Nemcsak közönségtalálkozó, de könyvkiárusítás is lesz, valamint az Őszi Könyvtári Napok orosházi hagyományaihoz híven ismét lesz véradás, amelyet többszöri egyeztetési követően tarthatunk meg – mondtal el Buzai Csaba, a Justh Zsigmond Városi Könyvtár igazgatója.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a könyvtárak nemcsak a különleges progrmasorozat alatt, de a hétköznapokban is egymást segítik. Rakonczás Szilvia az összefogással kapcsolatban elmondta, hogy a megyei bibilotékák munkatársai minden területen támogatják egymást szakmai tekintetben is, hiszen erre a könyvtárakat érő általános változások miatt nagy szükség van. 

 

További programok »

FEL