Jövőre is folytatódhat az „Ültess fát és olvass alatta!” kezdeményezés

2019. december 28. 13:42 | Mikóczy Erika

Ültess fát és olvassa alatta! – ezzel a rendhagyó kezdeményezéssel állt elő még az ősszel Albertus László, a Mezőkovácsházi Városi Könyvtár igazgatója. Az akciónak azóta komoly visszhangja lett, több mint kettőszáz könyvtár csatlakozott hozzá, és több mint ezer fát ültettek el.

A Békés Megyei Könyvtár szomszédságában már erősödik az a kis facsemete, amit még Ültess fát és olvassa alatta! akció indításakor, ez év októberében ültettek. Ahogy akkor Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere fogalmazott: a fa ültetése egy élet adása, az olvasás pedig az egész életünk során elkísér és gazdagít bennünk.

 

 

Albertus László a kezdeményezéssel részben környezetünk megóvására, megújítására, részben az olvasás fontosságára szerette volna felhívni a figyelmet. Az akció az elindítása óta egyre csak szélesedett, az ötletgazda maga sem gondolta volna, hogy ennyien csatlakoznak majd hozzá. 

Októberben, az Országos Könyvtári Napokon jelentettük be ezt a kezdeményezést, ami aztán túlnőtt a könyvtári napokon: először lokálisan, majd megyei szinten, utána országos szinten is kiteljesedett. Látszik, hogy fogékonyak rá a könyvtárak és a lakosság is, ezért úgy láttuk, jó lenne továbbvinni. Ez az elképzelésünk meg is hallgattatott, hisz az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkárságán úgy gondolták, hogy támogatják a projektet, amit jövőre is folytathatunk – mondta el Albertus László, hozzátéve: nagy öröm számára, hogy egy legfeljebb megyeinek gondolt kezdeményezés ilyen nagy népszerűségnek örvend és támogatásra talált.

Az öltetgazda beszélt arról is, hogy az Én könyvtáram országos projekthez kötődően kialakult egy szaktanácsadói hálózat, amelyben olyan kollégákat és lehetőségeket talált, akik és amelyek szintén segítették a megvalósítást.

 

 

Az Ültess fát és olvass alatta! program tízmillió forintos támogatást kap. Ennek segítségével 2020-ban lehetőség nyílik arra, hogy több rendezvényt hívjanak életre a környezettudatosság és az olvasás témakörében, hogy öko-olvasó tábort szervezzenek, és hogy még több fát ültessenek. A programban már egészen kis kortól szeretnék a gyerekekben tudatosítani azt, mennyire fontos, hogy környezettudatosan éljünk, hogy újrahasznosítsunk, és mindemellett, hogy milyen nagy érték az olvasás.

További programok »

Itthon

Október 17-én ismét lesz 4 Labda Bajnokság

Már javában zajlik a 4 Labda Bajnokság szervezése Békéscsabán. A már több mint 10 esztendeje létező rendezvényt Kormos Mihály, a BRSE korábbi szakmai igazgatója hívta életre. A program szervezését négy évnyi szünet után a Körös Tollaslabda Sport Egyesület vállalta el. A szervezők családi és baráti csapatok nevezését várják.
2021. szeptember 21. 18:20
FEL