Megkezdődtek a Könyvtári Napok

Az Országos Könyvtári Napokhoz 31 Békés megyei intézmény csatlakozott. Közel 300 programmal készülnek október elsejétől kilencedikéig, amelyekkel népszerűsítik a könyvtárhasználatot és az olvasást.

Többféle változatos és színes programmal készülnek a szervezők szerte a megyében az Országos Könyvtári Napok alkalmával. A program célja, hogy felkeltsék az érdeklődést az olvasás iránt, illetve próbálják szélesíteni a könyvtár látogatóinak körét.

A rendezvényt több mint tíz éve szervezik országosan. A könyvtárak többsége ezen a héten beiratkozási kedvezményekkel várja az olvasókat és a késedelmi díjakat is elengedik ezen alkalomból.

Dézsi János a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Békés Megyei Szervezetének elnöke kiemelte a könyvtárak szerepét.

-A könyvtárak az egyik legfontosabb szerepe manapság az, hogy hiteles információkat tudjon nyújtani. Ha valakinek  a kezébe adujuk egy információ hordozót, digitális vagy éppen könyv formájú az általában olyan forrást tartalmazzon, amit nyugodt szívvel felhasználhat az illető, tehát hiteles legyen, amire hivatkozni is tud.

Buzai Csaba az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár igazgatója elmondta, hogy a program alkalmából szeretnék az idősebb korosztály mellett megszólítani a fiatalokat is és a könyvtárba csalogatni. A programokat is e szerint válogatták össze az idei évben.

Rakonczás Szilvia a Békés Megyei Könyvtár igazgatója beszámolt arról, hogy az Országos Könyvtári Napokon szeretnék megismertetni a lakosságot az új könyvtári szolgáltatásokkal illetve az olvasás fontosságára és szeretetére próbálják felhívni a figyelmet.

Az idei évben a könyvtári napok szlogenje a Csak tiszta forrásból, amely két dologra utal. Egyrészt, hogy a kultúrát tiszta forrásból merítsék az emberek, másrészt pedig a vízre. Október 5-én lesz a víz napja erről országszerte megemlékeznek a könyvtárak. A békéscsabai megyei könyvtárban csütörtökön a vízről tartanak előadást és vízzel koccintanak majd az érdeklődőkkel.

 

 

Megosztás:

Címke: , , , ,