Pirosba és sárgába öltözött a Békés Megyei Könyvtár

2017. október 8. 06:55 | Mikóczy Erika

Pirosba és sárgába, a spanyol zászló színeibe öltözött szombaton délután és este a Békés Megyei Könyvtár, ekkor zajlott ugyanis – az Országos Könyvtári Napokhoz kapcsolódóan – a nyolcadik alkalommal megrendezett könyvtári éjszaka, amelynek a témája ezúttal Spanyolország volt.

Mint azt Szarka Judit irodavezetőtől megtudtuk, a könyvtári éjszakát a Békés Megyei Könyvtár már hagyományosan a Europe Direct Tájékoztató Központtal együtt szervezi meg. Az utóbbi években mindig egy uniós ország volt a középpontban, most Spanyolországot választották.

Ezen a különleges szombat délutánon és estén szokatlanul nagy nyüzsgés volt tapasztalható az intézmény szinte minden termében. Az egyik helyen „szenyoritás”, csipkés legyezőket készítettek a kislányok, a másikon volt fejtörő Spanyolországról gyerekeknek, a harmadikon élményfotózás amúgy spanyolosan, de lehetett mesét hallgatni, vagy akár barangolni is a spanyol festészetben Novák Attila művésztanárral. Mindezt úgy, hogy közben kora délután Varga Gábor és Kisdi Endre, a Bartók tanulói gitároztak, majd Vozár Márton zongorázott virtuóz módon a háttérben.

Sokan voltak kíváncsiak arra az előadásra, ahol Radnótiné Rózsa mesélte el, milyen volt számára a Camino, de akár Pedro Almodóvar, Antonio Banderas vagy Penélope Cruz filmjeit is megnézhették a látogatók a filmklubban. Soós Emőke és Biró Gyula, a Napsugár Bábszínház művészei jóvoltából pedig a versek szerelmesei merülhettek el Federico Garcia Lorca és más spanyol költők műveiben. Emellett volt Flamenco est és táncház Barsy Laurával és Andras Vargassal, valamint spanyol ételek kóstolója is.

A könyvtár kedvezményes beiratkozási lehetőséget is biztosított, ráadásul azok az olvasók, akik korábban elfejtették visszavinni a könyvet, most azt késedelmi díj nélkül megtehették.

Rakonczás Szilvia, az intézmény igazgatója hol itt, hol ott bukkant fel, és örömmel tekintgetett körül a nagy érdeklődés láttán. Mint megjegyezte, jó lenne, ha minden szombaton hasonló kép fogadná.

 

 

További programok »

FEL