Nagy érdeklődés kísérte a békéscsabai városi gyereknapot

2021. május 30. 17:00 | Hidvégi Dávid

Magyarországon május utolsó vasárnapján tartják a gyermeknapot, Békéscsabán is színes programokkal várták ezen a napon a családokat.

A szombati Lencsési Gyereknapi Előzetes után vasárnap több helyszínen folytatódott a békéscsabai gyereknap. Elsőként 10 órától a Békés Megyei Könyvtár és Munkácsy Mihály Múzeum várta a gyermekeket és a szülőket. A bibliotéka előtt és annak udvarán tartottak programokat, mint ahogyan a belső térben is.

Rakonczás Szilvia, a könyvtár igazgatója úgy fogalmazott: mivel a belső tér látogatását védettségi igazolványhoz kötik,  igyekztek a könyvtár környezetében rendezni a programjaikat. Kiemelte, fontos az, hogy a családok lássák, újra be lehet menni könyvtárba. A gyerekek feladatokat kaptak, pecsétet gyűjthettek, amelyekért ajándékcsomag járt – ebben elrejtettek szórólapokat is a könyvtár szolgáltatásairól. 

– Fontos a kapcsolattartás. Azok a szülők, akik a gyermekeiket könyvtárba hordják és könyveket kölcsönöznek ki, mind itt voltak. Így újra el tudtuk mondani, hogy nyitunk és várunk mindenkit, illetve azt is, hogy miben tudunk újat kínálni az elmúlt hónapok után. Voltak ügyességi játékaink, papírhajtogatás, illatfelismerés és festés. Az elmúlt évekhez képest most több olyan játékunk volt, amelyekbe a szülőket is bevontuk, mint például a toronyépítés – mondta az intézményvezető.

A könyvtáron belül működik a Europe Direct Békés információs iroda, amely uniós tájékoztatással foglalkozik. Ők szintén szerveztek programot a főbejárat elé. Ennek a portugál uniós elnökség volt az apropója.

– Azt találtuk ki, hogy fessenek Azulejo csempemintát Baji Miklós Zoltán segítségével, amely Portugáliában tipikus motívum – árulta el Szarka Judit irodavezető.

A Békéscsabai Napsugár Bábszínház az Ibsen ház udvarán szervezett gyereknapi programot, ahol mesesarkot alakítottak ki, lehetett bábot simogatni és különbőző ügyességi játékokon résztvenni. 17 órától pedig bábelőadásra, a Bolondos mesére várták a gyerekeket.

– Csak akkor működünk normálisan, ha vannak gyerekek, ha van közönség, így már nagyon vártuk az újrnyitást. Már két hétvégén voltak előadásaink, remélem szépen lassan visszaszoknak az emberek az előadásokra és a játszóházakra is. A Bolondos mese című előadásban egyébként 4 olyan mese van összefűzve, ami arról szól, hogy különböző népszokásokban hogyan gondolkoznak a furcsa emberekről – emelte ki Lenkefi Zoltán igazgató.

 

Galéria

További programok »

FEL