Ha nem mehetünk világgá, akkor nézünk szét a fotelből online a nagyvilágban

2020. március 28. 15:32 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A koronavírus-járvány miatt a világ gyakorlatilag bezárta kapuit, szinte minden országban a lakásaikba kényszerültek az emberek. Sokaknak már néhány nap után hiányzik a felfedezés öröme vagy éppen a kulturális intézmények nyújtotta kiállítások és előadások. Az internet és a modern technika sokaknak segíthet pótolni ezt a hiányt.

A legtöbb nemzetközi múzeum kiállítótereit a lakásunkból is bejárhatjuk a virtuális térben. Természetesen nem feltétlenül ugyanolyan a számítógép kijelzőjén nézni, mint élőben látni a Mona Lisa-t, de számos műalkotást lehet megnézni közelebbről az internet segítségével. Összegyűjtöttünk néhányat.

A Google Arts & Culture alkalmazásnak köszönhetően mintegy 500 múzeum kiállítótereit járhatjuk be, péládul olyanokat, mint a Mediciekhez kötődő világhírű firenzei Uffizi-képtár, amely festményeiről készült nagyfelbontású képeket ide kattintva is megnézhetik.

 

 

British Museum 13 millió tárgyból álló gyűjteményének nagyrészét láthatjuk virtuálisan kiállítva, és be is járhatjuk az intézmény tereit, sőt kívülről is körbejárhatjuk az impozáns épületet.

Néhány hatalmas gyűjteménnyel rendelkező intézmény a saját honlapján tette elérhetővé a kiállítási anyagok nagy részét. A Brera-képtár Olaszország egyik legnagyobb gyűjteménye Milánóban, az intézmény virtuális kiállítása több mint 500 festményt mutat be online az érdeklődőknek. A Vatikáni Múzeumban őrzött műtárgyak egy részét ide kattintva nézhetik meg. Az egyik legnagyobb madridi múzeum a Museo del Prado is elérhetővé tette az általa őrzött festmények nagyfelbontású fotóit, amelyhez történeti leírásokat is mellékelnek. A párizsi Louvre virtuális tárlatai között pedig ide kattintva válogathatunk.

Olyan helyekre is eljuthatunk, mint a Délkelet-franciaországi Chauvet-barlang, amely a felfedezése óta le van zárva a látogatók előtt. Ugyanakkor a virtuális térben a több ezer őskori rajzon látható állatmotívumok, háromdimenziós képek körbejárható.  

De természettudományi tárlatokat láthatunk Berlinből, Chicagoból, New Yorkból vagy éppen Moszkvából, sőt arborétumokat vagy például a Saint Louis-s állatkertet is bejárhatjuk. Ebben a Google Street View alkalmazás lehet a segítségünkre. Ennek köszönhetően bejárhatjuk a világ nagyvárosait, sőt olyan történelmi jelentőségű épületeket is, mint a Taj Mahal és a Gízai piramisok környezete vagy a Versailles kastély minden terme, esetleg a Stonehenge vagy éppen a Machu Picchu.

 

 

Sőt, szétnézhetünk a Nemzetközi Űrállomáson is, ez utóbbi megtekintéséhez az Európai Űrügynökség készített egy részletesebb virtuális túrát is, amelyet ide kattintva érhetnek el. Ha valakinek, pedig kedve lenne az északi fényt élőben megnézni, egy kis szerencsével ide kattintva láthatják.

 

A Nemzetközi Űrállomás. Fotó: Google Arts&Culture

 

A hazai múzeumok is készültek online tartalmakkal, amelyeket roadster.hu itt gyűjtötte össze. Ahogy arról beszámoltunk, a gyulai Almásy-kastély is bejárható virtuálisan március közepétől, sőt, a gyulai vár is. A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum pedig a Múzeumozz otthonról menüpont alatt gyűjtötte össze azokat az online tartalmakat, amelyeknek a segítségével az érdeklődők megismerhetik az intézményt.

További programok »

Kultúra

Az ártatlanság és a tapasztalás dalai

A békéscsabai születésű, Londonban élő Martin Wanda fotóművész, a Canon rendkívül sikeres magyarországi márkanagykövete, a városhoz kötődő Junior Príma díjas fiatal művész első önálló kiállítását nyitották meg csütörtökön Békéscsabán, a Munkácsy Mihály Múzeumban.
2020. szeptember 24. 20:55
FEL