A magyar népmesék rajzfilmsorozatból nyílt kiállítás Békéscsabán

2023. február 11. 15:30 | Papp Ádám Sándor

"Egyszer volt, hol nem volt... filmképek a magyar népmesék rajzfilmsorozatból" címmel nyitotta meg kiállítását szombaton délelőtt a Békés Megyei Népművészeti Egyesület. Az érdeklődők a Tégla Galériában 43 darab vászonképet tekinthetnek meg április 21-ig.

Az égig érő paszuly, a szállást kérő róka és a kőleves – többek között ezekkel a címekkel ellátott képek kerültek a Tégla Galéria falára, amelyek egy-egy jelenetet mutatnak be a magyar népmesék rajzfilmsorozatból. A Pannónia Filmstúdió Kecskeméti Műterme 1977 és 2011 között 100 epizódot gyártott az ikonikus mesékből és bekerült a magyar hungarikumok közé – fogalmazott Tóthné Kiss Szilvia, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület vezetőségi tagja. – A gyerekek a mesékben értik a jelképeket, amely megnyugtató számukra és eligazodnak ebben a világban. Kutatások vannak arra vonatkozóan, hogy annak a gyermeknek, akinek mesélnek, talán két évvel meghaladja az intelligencia szintje az átlagost és könnyebben tanulnak az iskolában, gazdagabb a szókincsük, úgyhogy én mindenkinek javaslom, hogy nézzen mesét és olvasson is a gyermekének.

Az egyesület egy 2017-es plakáton fedezte fel a lehetőséget, hogy a képeket Békéscsabán mutassa be egy kiállítás részeként. A 43 alkotást kortól és nemtől függetlenül minden népmesét kedvelő érdeklődő figyelmébe ajánlják.

– Azt gondolom, hogy a kiállítás minden korosztály számára érdekes lehet, ha másért nem, akkor már csak a képek motivumvilágáért, színességéért, amely visszatükrözi a népi kultúránkat. Továbbá azért a mondanivalóért, hogy a kicsi is győzhet, ez egy nagyon reményt adó gondolat a magyar népmesékben – hangsúlyozta Kölcseyné Balázs Mária, az egyesület vezetőségi tagja.

A tárlatot az érdeklődők április 21-ig tekinthetik meg a hét minden napján a Tégla Galériában.

 

Galéria

További programok »

Kultúra

3. Főzz és Segíts! – Amikor is jó együtt lenni, jó együtt tenni, jó együtt enni

A Békés Vármegyei Kormányhivatal a 24. Gyulai Pálinkafesztivál részeként vasárnap kora reggel – a pálinkafesztivál keretében második alkalommal – harmadjára rendezte meg a Főzz és Segíts! jótékonysági karitatív rendezvényét. A Rondella melletti várkertben mintegy 40 csapat főzte a paprikás krumplit. A befolyt bevételt a Kádas György Alapítvány, illetve a Hatodik Érzék A Fogyatékkal Élőkért Egyesület számára ajánlották föl a szervezők.
2024. május 19. 15:06
FEL