Egyedi múzeumi darabokat mutat be a Művészeti LEGmustra című kiállítás

2022. augusztus 18. 15:40 | Papp Ádám Sándor

Csütörtökön nyílt meg a Munkácsy Mihály Múzeum Pátkai Ervin Termében az a kiállítás, amely a kulturális intézmény birtokában lévő 12 egyedi képzőművészeti alkotást mutatja be. A "Művészeti LEGmustra: Munkácsy Mihálytól Hantai Simonig" című tárlaton látható összes darab külön története miatt kiemelkedő.

A legfrissebb, a legmesszebbről érkezett, de még a legkisebb és legnagyobb képzőművészeti darabokat is megtekinthetik a látogatók a múzeum csütörtökön megnyílt kiállításán. A tárlatot Gyarmati Gabriella művészettörténész állította össze, aki elmondta: olyan alkotások kerültek egy térbe, amelyek között semmilyen kapcsolat nincs, a darabok egyenként azonban valamilyen téren kiemelkedőek.

– Szerettem volna a lehető legváltozatosabb módon megközelíteni ezt a gyűjteményt és ezen szempont alapján kicsippenteni egy-egy alkotást. Így került be például Tóth Menyhért "Reggel" című műve, mint a legrejtélyesebb, vagy Lóránt János Demeter "Hasis" című alkotása, mint a legkétértelműbb darab, de a legkisebb és a legnagyobb műtárgyakat is bemutatjuk – fogalmazott a művészettörténész.  

 

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

 

A Munkácsy Mihály Múzeum gazdag képzőművészeti gyűjteménnyel rendelkezik, amelyet szeretnének bemutatni a közönségnek – erről már Bácsmegi Gábor múzeumigazgató beszélt.

– A múzeum munkatársai számára nyilvánvaló, hogy rendkívül gazdag gyűjteménnyel rendelkezünk. Ahogy beszélgettünk egymás között, úgy kiderült, hogy a saját kollekcióból képzőművészeti kiállítás 20 éve nem nyílt. Ezt az adósságot szeretnénk leróni és azóta rengeteg műtárggyal gazdagodott a gyűjtemény, amelyeket illene nekünk is bemutatnunk. A "legek" ötlete egy műhelybeszélgetés alkalmával merült fel, hogy olyan rendezőelvet találjunk ki, ami eddig még nem volt, ami új és valami csavart ad a történetbe – fogalmazott Bácsmegi Gábor.

Az igazgató hozzátette, hogy az október 31-ig látogatható, tizenkét különlegességet bemutató tárlatot úgymond előételnek szánták. A terveik között szerepel, hogy később egy nagyobb volumenű kiállítást hoznak létre, ahol olyan darabok is előkerülnek, amelyeket eddig soha nem látott a közönség.

Galéria

További programok »

Kultúra

Csabai nyomdász tanulóknak mutatták be a Budai Krónikát

A Budai krónika egy latin nyelvű kiadvány, melynek eredeti címe: Chronica Hungarorum (A magyarok krónikája). Idén, nyomtatása 550 éves fordulójára kereken 550 darab facsimile kiadást, azaz hasonmás példányt készítettek. Az egyiket, egészen pontosan a 280-as sorszámút péntek délelőtt Farkas Gábor Farkas, az Országos Széchenyi Könyvtár munkatársa mutatta be csabai nyomdász tanulóknak, a Békés Megyei Könyvtárban,
2023. november 25. 11:15
FEL