Kohán György és Koffán Károly alkotással bővült a békéscsabai múzeum kollekciója

2023. január 20. 15:00 | Papp Ádám Sándor

Két alkotással bővült a Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteménye, amelyeket pénteken délelőtt mutatott be Bácsmegi Gábor igazgató és Gyarmati Gabriella művészettörténész. Kohán György Temetőkert és Koffán Károly Csendélet című képeit korábban egyetlen múzeumban sem láthatta a nagyközönség.

A műtárgyakat két, személyét felfedni nem kívánó műgyűjtő ajándékozta a kulturális intézmény számára. Bácsmegi Gábor igazgató arról beszélt, hogy mindketten a képzőművészeti gyűjtemény gazdagítása érdekében keresték fel a Munkácsy Mihály Múzeumot.

– A tavalyi évben rekordszámú felajánlás érkezett. Elég, ha csak arra gondolok, hogy Lonovics Lászlótól 70 szitanyomatot kaptunk, amely önmagában rengeteg. Ezen túl műtárgyakat adományoztak múzeumunk számára. Van, aki saját munkáját adományozta nekünk, de voltak olyan gyűjtők, akik saját kollekciójukból válogattak ki műtárgyakat és adták nekünk – hangsúlyozta az igazgató.

Az alkotásokat Gyarmati Gabriella művészettörténész mutatta be. Mint mondta: Koffán Károly 1947 karácsonyán készíthette el a Csendélet című alkotást, amely Radnóti Miklós hagyatékából származik. Kohán György korai akvarelljét pedig N. Szabados József gyulai származású építőmester örökségéből emelte ki leszármazottja. A szakember kiemelte: a képek között ugyan nincs, azonban az alkotók között van kapcsolódási pont.

– Koffán Károly készítette Kohán Györgyről azt a portréfotót a halála előtti esztendőben 1965-ben, amely a Kohán iránt érdeklődő műbarátok számára ismert. Ez egy lélekábrázoló, lélekfeltáró nagyon szép fénykép a nehéz sorsú művészről – mondta hírportálunknak a művészettörténész.

A múzeum új szerzeményei között szeretné bemutatni a képeket, akkor, amikor már ismét a megszokott körülmények között várja a látogatókat.

Galéria

További programok »

FEL