Ismét megnyílt Békéscsabán az Alföldi Fotószalon kiállítás

2022. augusztus 6. 09:32 | Papp Ádám Sándor

Pénteken délután nyitották meg a Csabagyöngye Kulturális Központ Panoráma termében a XXVII. Alföldi Fotószalon kiállítást. A háromtagú szakmai zsűri döntése alapján 37 szerző, 85 alkotásából állították össze a tárlatot.

A Szentesi Fotóklub gondozásában 1980-ban indult útjára az Alföldi Fotószalon. A kiállítás-sorozat induláskor még Csongrád Megyei Fotókiállításként szerepelt, majd 1995-től nevezték át ma is használatos címére. A sorozat célja, hogy a művészi igénnyel készített fotóknak megjelenést biztosítson minden évben a legmagasabb szakmai szinten megrendezett fotópályázaton, éppen ezért a zsűrizéshez professzionális fotóművészeket kérnek fel.

– Ez egy valódi képekből álló kiállítás, amelyből kevés van manapság az országban. A legtöbb tárlaton digitális fotókat, pályamunkákat és ezeknek a printelt, nyomtatott változatait látjuk a falakon. Az Alföldi Fotószalon tárlaton pedig az összes alkotás a fotós eredeti munkája. Ez nem azt jelenti, hogy nincsen benne digitális kép, de nagyon sok archaikus, azaz cianotípia, argentotípia, különböző kollódiumos és egyéb ilyen technikát alkalmazó fotográfus képe jelenik meg a tárlaton – emelte ki Nagy István, a Szentesi Fotóklub elnöke.

A legújabb felhívásra 58 szerző 277 alkotással pályázott. A háromtagú szakmai zsűri a beküldött pályaművekből 37 szerző, 85 alkotását választotta be a kiállításra.

– Úgy vélem, hogy a fotók beküldői alaposan átgondolták a képanyagukat. Többen komoly művészi igényű kollekciót nyújtottak be. A zsűri dolga nem volt egyszerű, a szakemberekből álló döntéshozó grémium több órás képértékelő munka után tudta kiválasztani a jók közül a legjobbakat – ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg a tárlatot Szigeti Csaba, a békéscsabai önkormányzat oktatási, közművelődési és sport osztályának vezetője.

Az érdeklődők augusztus 31-ig tekinthetik meg a kiállítást a Csabagyöngye Kulturális Központ Panoráma termében. 

 

További programok »

FEL