Megyei programok a Kulturális Örökség Napjain

2022. szeptember 14. 17:35 | Papp Ádám Sándor

A Kulturális Örökség Napjai elnevezésű eseménysorozat idén a 150 éves intézményes magyar műemlékvédelem előtt tiszteleg. Szeptember 17-én szombaton és 18-án vasárnap Békéscsabán és Gyulán is ingyenes programokkal várják az érdeklődőket.

Szombaton 10 órától délután 4-ig Békéscsabán a felújított Munkácsy Emlékházban szerveznek tárlatot, ahol az érdeklődők megismerhetik a festőgéniusz életét és a megyeszékhelyhez fűződő kapcsolatát. A Munkácsy Mihály Múzeum továbbá az országos rendezvénysorozat programjaként szombaton délután 2 órától városismereti sétát szervez.

– Munkácsy Mihályhoz kötődő helyszíneket is felkeresünk és a városi épületekkel való kötődéséről beszélünk az érdeklődőknek. A Munkácsy negyed bizonyos részeire is ellátogatunk, ugyan nem minden helyszínt járunk be, de felhívjuk a figyelmet arra, hogy létrejött a negyed és arra törekszünk, hogy még inkább összeforrjon Békéscsaba Munkácsy Mihály nevével – fogalmazott Forrainé Kovács Márta, a múzeum történész-muzeológusa.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a gyulai kiállítóhelyeket működtető Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. is csatlakozott a Kulturális Örökség Napjai elnevezésű programhoz. Az érdeklődők többek között a hét végéig tekinthetik meg a Magyar Géniusz vándorkiállítás néprajzgyűjteményét.

– Szombaton a Kohán Képtárral ismerkedhetnek meg azok, akik ellátogatnak hozzánk. 10 és 18 óra között nem csak a képtárról, hanem a szomszédos Vigadóról is hallhatnak majd történész kollégámtól, már csak azért is, mert a Vigadó is nagyon komolyan kapcsolódik a gyulai közgyűjtemények mindenkori történetéhez – emelte ki Fábián Tamás kommunikációs vezető.

Vasárnap a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont Stefánia-szárnyát ismerhetik meg az érdeklődők. A szervezők az egykori kiskastély-szárny történetét mutatják be és a névadó grófról tartanak vetítéssel egybekötött előadást.

 

További programok »

FEL