Ezeket érdemes megnézni a hétvégén Békéscsabán és Gyulán - képekkel

2021. április 1. 17:26 | Tóth Bianka

A hosszú hétvégék és az ünnepek alkalmával rendszerint különböző programokkal készülnek a megye kulturális intézményei. Habár idén szerényebb körülmények között, de Békéscsabán és Gyulán is szeretnének méltóképpen ünnepelni húsvétkor.

A húsvét az egyik legjelentősebb keresztény ünnep. A családok ilyenkor több időt töltenek együtt, ehhez pedig idén is lehetőséget kínál többek között a Jókai színház is. Köles István Junior, a teátrum marketingvezetője elmondta: nagypénteken elérhetővé teszik weblapjukon Szent Balázs legendáját, ehhez kapcsolódva pedig játékra invitálják a családokat.

 

 

A Gőzmalom téren is érdekesség várja a látogatókat. A Turisztikai Főpályaudvar különleges módon szemlélteti a közelgő eseményt: mozdonyt öltöztetett nyuszi ruhába. Sós Imre elmondta, hogy a vonat mellé egy ládát is elhelyeztek, amibe üzeneteket helyezhetnek a nyuszinak.

- Nagy öröm számomra, hogy ezzel a gyerekek az írást is gyakorolhatják. Leírják a kívánságukat és beleteszik a ládába. Ezt az ünnep után majd felbontjuk, megnézzük és lefotózzuk, hogy sokáig megmaradjon – mondta az állomásfőnök.

A szervezet alap filozófiája a vidámság és a humor, ezért a különleges installációval is azt üzennék, hogy tartsunk ki.

 

 

Gyulán a városházát is tavaszi koszorú díszíti. Azokon a településeken, ahol jelentős a turizmus, különösen gazdag programok szoktak ilyenkor lenni – fogalmazott Görgényi Ernő, a város polgármestere.

– Sajnos  a pandémia idején ezektől a programoktól el kell tekintsünk, sőt, a turistáktól is, hiszen most nem tanácsos utazni. Azonban ilyenkor is fontosnak tartottuk, hogy megteremtsük a közterületeken azt a hangulatot, amely segíti, hogy minél mélyebben átéljük a húsvét üzenetét – fogalmazott a városvezető.

A város hat helyszínén: a polgármesteri hivatal előtt, a Göndöcs kertben, a Harruckern téren, a Simonyi téren, a Szent Miklós parkban, és a körforgalomnál helyeztek ki húsvéti installációkat. Katona Katalin, művelődési központ ügyvezetője elmondta: kihívás volt ünnepi díszbe öltöztetni a várost, ugyanakkor jóleső érzés volt, hogy a közös cél érdekében a munkatársak együtt tudtak dolgozni.

 

fotó: Tóth Bianka (behir.hu)

 

– Épületeink, tereink, parkjaink harmóniában, egységben vannak a környezettel. Ezért igyekeztünk nagyon letisztult, egyenes vonalvezetésű figurákat, motívumokat kiválasztani. Úgy éreztem, ez méltóképpen töri meg a teret, de mégis üzenete tud lenni – emelte ki, hozzátéve: munkájuk fő üzenete, hogy örömmel éljük meg a pillanatokat. Időzzünk el egy-egy installáció mellett, és közben öltöztessük díszbe a szívünket is.

Az Almásy kastély munkatársai az online térből már vissza szeretnének térni a személyes programokhoz. Jelenleg húsvéti dekorációkkal és egy kis játékkal várják a látogatókat.

 

fotó: Tóth Bianka (behir.hu)

 

– Több színes húsvéti tojást fogunk elrejteni itt a kastélyparkban, azért, hogy visszaadjuk a gyermekeknek a tojáskeresés szerintem visszaadhatatlan, maradandó élményét. Ezekre a tojásokra szavakat, részleteket fogunk feltenni, és ezekből lehet majd egy idézetet összerakni  – mondta Fábián Tamás, aki hozzátette, hogy a kastély interaktivitását vitték ki a természetbe, hogy a látogató ne csak nézze, hanem át is élhesse az ünnepet.

 

Galéria

További programok »

Itthon

Jakab: „A békési melós 140 ezerrel kap kevesebbet, mint a fővárosi kollégája”

Egy Békés megyei munkája is ér annyit, mint bárki másé Európában címmel tartott sajtótájékoztatót hétfő délután, a békéscsabai Petőfi ligetben Jakab Péter, az előválasztás miniszterelnök-jelöltje, és Stummer János országgyűlési képviselő, aki az ellenzéki előválasztáson Békés megye 1. számú választókerületében indul.
2021. június 21. 17:02
FEL