46. Utazás Kiállítás: Az összefogás lehet a siker kulcsa Békés vármegyében

2024. január 11. 17:10 | Vincze Attila

Békés vármegye, azon belül is Gyula városa lesz a 46. Utazás Kiállítás díszvendége, melynek idén február 22. és 25. között a budapesti Hungexpo ad otthont. A sikeres szereplés érdekében a jelentős turisztikai vonzerővel bíró települések részvételével munkacsoport alakult, melynek tevékenységéről csütörtökön számoltak be a felek a Békés Vármegyei Kormányhivatalban.

A Békés Vármegyei Kormányhivatal Beliczey termében tartott rendezvényen Békés vármegye főispánja kiemelte: még novemberben kereste meg a Hungexpo vezetése a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamarát, hogy idén Békés vármegye és azon belül is Gyula legyen a 46. Utazás Kiállítás díszvendége. Dr. Takács Árpád hangsúlyozta: a felkészülés jegyében a vármegyei településvezetőkkel, partnerekkel felállított egy munkacsoportot, amely tavaly év végén kezdte meg a közös együttműködést.

– Nagy hangsúlyt fektetünk majd az utazásra, a turisztikai vonalra, de ezenkívül bemutatjuk az épített és természeti környezetünket, a Körösök völgyét, a történelmi helyszíneinket, a hat nemzetiség értékeit, amelyek Békés vármegyét jellemzik, és azokat a fesztiváljainkat is, amelyek nemcsak országos hírűek, hanem túl lépnek az ország határain is – ismertette. 

 

 

A Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, kezdettől fogva fontos volt számukra, hogy a felkérést követően egy széleskörű összefogás által a vármegye sikeresen mutatkozzon be a kiállításon. Orosz Tivadar szerint a települések együttműködése nemcsak a rendezvényen való részvételt segíti, hanem a vármegye további gazdasági fejlődéséhez is hozzájárul.

– Azt látjuk, hogy nagyon fontos a települések fejlesztésének kérdésénél a hozzáállás, a fogadókészség, a vállalkozásfejlesztési törekvések és ezért lényeges, hogy ezúttal is a településekre helyezzük a hangsúlyt – részletezte. 

Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke felidézte, nem emlékszik arra, hogy korábban volt-e hasonlóan széles összefogás egy közös ügy kapcsán a térségben, de ezennel ez megvalósulni látszik. Zalai Mihály megjegyezte: a vármegyei településekkel, szervezetekkel való együttműködés olyan kapcsolatokat épít ki, illetve mélyít el, amelyek a későbbi közös munkát a turizmus fejlesztése érdekében elősegítheti majd a jövőben.

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere elmondta: a kölcsönös együttműködés mindannyiuk számára előnyös, aminek már létező példája az a szinergia, mely Békéscsabával évek óta megvan, hiszen a két város nevével fémjelzett turisztikai térséget néhány évvel ezelőtt a kormány jogszabályban rögzítette. 

– Nem vitás, hogy Gyulán van a legtöbb szálláshely, a város a legismertebb turisztikai központ Békés vármegyéből Magyarországon és nemzetközi viszonylatban is. A hozzánk érkező vendégek pedig elmehetnek más településekre is, ahol van turisztikai attrakció, de nincs megfelelő szálláskapacitás – fogalmazott. 

 

 

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere leszögezte, hogy Békés vármegye a turizmust tekintve jól áll, hiszen rendelkezésre áll a hagyományos turisztikai vonzerőt jelentő kínálat, illetve a minőségi szolgáltatások, de egyre inkább jelen van az aktív, valamint kulturális turizmus is a térségben. 

– Szeretnénk arra törekedni, hogy az aktív turizmus jegyében a Wenckheim-kerékpárúttal nyújtott szabadidős és kulturális értékeket bemutassuk, emellett szeretnénk hangsúlyozni azt, hogy a Munkácsy Negyed, illetve Munkácsy Mihály kulturális örökségéhez kapcsolódóan egyre inkább felértékelődő művészeti turizmus is megtalálható Békéscsabán – magyarázta.

Szarvas város részéről Melis János, címzetes főjegyző képviselte a települést, aki többek között arról beszélt, hogy eddig egy kivétellel minden utazási kiállításon részt vettek, így magától értetődő volt, hogy csatlakoztak a közös munkához.

A Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft., mint a fürdőváros önkormányzatának turisztikai cége végzi a munkacsoport, ezáltal a kiállításra való felkészülés koordinálását. Komoróczki Aliz ügyvezető igazgató hangsúlyozta: mivel a vendégek számát tekintve Gyula jelenti a húzónevet a vármegyében, ezért abban bíznak, hogy a kiállításon ezáltal a többi település számára is plusz figyelmet tudnak majd generálni. 

 

Galéria

 

További programok »

Gazdaság

Hétfőn jár le a gépjárműadó befizetésének határideje

Április 15-én éjfélig lehet befizetni a gépjárműadót. A legegyszerűbben az elektronikus tárhelyre kapott határozatokban szereplő linkre kattintva vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) applikációjában, a NAV-Mobilban fizethető be az adó. A pénzforgalmi számla nyitására kötelezettek átutalással rendezhetik a befizetést – közölte a NAV hétfőn délelőtt.
2024. április 15. 11:12
FEL