Közel egymilliárd forintból gazdálkodhat idén a vármegye önkormányzata

2024. február 21. 17:37 | Vincze Attila

Megtartotta idei első rendes ülését Békés Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése. Az eseményen többek között szó volt Békéscsaba és Gyula térségének városfejlesztési stratégiájáról, illetve a képviselők elfogadták a vármegyei önkormányzat idei költségvetését is.

A közgyűlés elején Békéscsaba polgármestere, Szarvas Péter és a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője, Sódar Anita, valamint Kónya István, Gyula alpolgármestere a két település középtávú városfejlesztési stratégiájáról tájékoztatta a képviselőket. Elhangzott, hogy emellett a csabai és a gyulai szakemberek a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz forrásainak felhasználásával kapcsolatosan a várostérségekhez tartozó egyes települések fejlesztési terveit is megalkották.

 

 

– Időbeli ütemezésben is már nagyon sok pályázat be van nyújtva, illetve elbírálás alatt áll, természetesen reméljük, hogy ezeket támogatni fogják, emellett több olyan pályázat is van, amely előkészítés alatt áll és rövid időn belül benyújtásra kerül majd – fogalmazott.

Kónya István, Gyula alpolgármestere beszámolójában kiemelte, hogy a munka során nagy felelősség hárul rájuk, hiszen Magyarországon csak Békéscsabán, Gyulán és Szolnokon visznek véghez hasonló térségi városfejlesztési stratégiát. 

– Nekünk olyan eredményeket kell elérnünk és olyan fejlesztéseket kell generálnunk, amelyek azt fogják eredményezni, hogy Békés vármegye teljes közössége ugyanazon a fejlődési úton fog majd továbbmenni, mint ami már most is tapasztalható – jegyezte meg.

 

 

Az ülésen a képviselők 963 millió forintos főösszeggel elfogadták a vármegye önkormányzatának idei költségvetését is. Zalai Mihály elnök hangsúlyozta, hogy ebből az összegből jut majd pénz számos, nem kötelező feladatra, mint például különböző ünnepségek, valamint a vármegyenap megszervezésére is.

– Továbbra is tudunk mecenatúrára, civil szervezetek, alapítványok támogatására forrásokat fordítani, erre hétmillió forintot tettünk félre. Nagyon kevés olyan vármegyei önkormányzat van, amely segíteni tudja a főiskolásokat, egyetemistákat, erre pedig a Bursa Hungarica ösztöndíjpályázatban való részvételünkre biztosítottunk összeget – részletezte.

Zalai Mihály hozzátette, hogy a 2024-es költségvetés biztosítja a szervezet kötelező feladatainak végrehajtását is, melyek főként a települések területfejlesztési munkáinak ellátásából állnak.

További programok »

Itthon

FEL