1,6 milliárd forint európai uniós forrásra pályázik Békéscsaba

2024. március 31. 09:13 | Vincze Attila

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében három pályázat benyújtásáról döntött a békéscsabai önkormányzat még februárban. Ebből az egyik egy 1,6 milliárd forintba kerülő, 100 százalékos támogatási intenzitású városrehabilitációs projekt, mely a tervek szerint 13 helyszínt érint a városban és főleg a zöldinfrastruktúra felújítását, valamint a közösségi terek korszerűsítését jelenti.

Többek között a Penza lakótelepnél az Élővíz csatorna melletti sétány, és az innen pár lépésnyire lévő KRESZ pálya is része annak a városrehabilitációs projektnek, melynek tervpályázatát ezekben a hetekben nyújtja be a város a döntéshozók felé. De nem csak itt, hanem számos más helyszínen is lennének fejlesztések. Az önkormányzat például teljesen megújítaná a Szabadság teret, ahol új térburkolat és zöldfelület rekonstrukció jönne létre, de a régóta témát szolgáltató Postaköz átalakítása szintén a tervek között van.

– A pályázat keretében összesen 13 beruházási területet azonosítottunk. Ez a városrehabilitációs projekt más, mint a korábbiak, mert nem csak és kizárólag a belvárosra fókuszál, hanem a város teljes területe be lesz vonva valamilyen arányú fejlesztésbe – fogalmazott a behir.hu-nak Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője.

 

A Penza lakótelepi KRESZ pálya is megújulhat hamarosan. Fotó: behir.hu

 

A projekt ennek megfelelően külvárosi helyszíneket is tartalmaz, ilyen például a Kazinczy és a Tinódi utca találkozásánál található tér megújítása is. Itt a zöldfelületek rendezése mellett a medence szintén teljesen új arculatot kapna, hiszen vízinövények telepítése is napirenden van. Emellett megújulhat a Munkácsy-tér és a Munkácsy utca ,a Boczkó Dániel tér, a Bánszky udvar, de Jaminában a Veres Péter utcai park, az Erzsébet lakópark rehabilitációja is a tervek között van. Ezenkívül az öntözött réten és a CsabaParkban is lennének fejlesztések. 

– Azt kell tudni erről a fejlesztési programról, hogy 2029-ig kell befejezni, tehát rohanni nem fog az önkormányzat, először is sikeres, elnyert pályázatok kellenek. Bízok abban, hogy a tervezett fejlesztési elemekre a támogatást meg fogja kapni az önkormányzat, ezt követően kezdődhet a tervezőmunka, igaz van, ahol már elkezdődött, de a közbeszerzést mindenképp le kell bonyolítani, a kivitelezővel szerződést kell kötni és utána indulhat a kivitelezés – mondta kérdésünkre Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere.

A városvezető hozzátette, nyertes pályázat esetén 2024-től 2029-ig minden évben lesznek fejlesztések a településen, melyek a lakosság érdekét szolgálják majd.

További programok »

FEL