Gyula és Békés vármegye a díszvendége a csütörtökön kezdődő Utazás Kiállításnak

2024. február 20. 16:47 | Vincze Attila

Csütörtöktől vasárnapig rendezik meg a 46. Utazás Kiállítást a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. Idén a rendezvény díszvendége Gyula, a történelmi fürdőváros, valamint Békés vármegye. A sikeres szereplés érdekében a jelentős turisztikai vonzerővel bíró települések részvételével tavaly év végén munkacsoport is alakult.

Békés vármegye korábban is rendszeresen képviseltette magát az eseményen, 2024-ben azonban Gyula városával karöltve a rendezvény belföldi díszvendége lesz. A felkészülés jegyében még tavaly év végén jött létre a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. vezetésével egy munkacsoport, amely a résztvevők tevékenységét koordinálja. Komoróczki Aliz ügyvezető igazgató egy januári rendezvényen arról számolt be, hogy ugyan Gyula jelenti majd a húzónevet, azonban a többi vármegyei település számára is plusz figyelmet szeretnének generálni.

– Megállapodtunk abban, hogy szakmai, turisztikai megközelítést alkalmazunk, így a vendégek fejével gondolkodva azért emeltük ki Gyulát a Békés vármegyei települések és attrakciók közül, mert a fürdővárost tekinthetjük a vármegye zászlóshajójának, ami által be tudjuk vonzani a térségbe a turistákat – fogalmazott. 

Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke felidézte: nem emlékszik arra, hogy korábban volt-e hasonlóan széles összefogás egy közös ügy kapcsán a térségben, de ezúttal ez létre tudott jönni. Zalai Mihály megjegyezte: a vármegyei településekkel, szervezetekkel való együttműködés olyan kapcsolatokat épít ki, illetve mélyít el, amelyek a későbbi közös munkát a turizmus fejlesztése érdekében elősegíthetik majd a jövőben.

 

Komoróczki Aliz, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, és Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke. Fotó: behir.hu

 

– A földrajzi elhelyezkedésünk nem változott meg az elmúlt 100 évben. A határok ugyan változhatnak, azonban továbbra is a Kárpát-medence szívében található Békés vármegye, itt van Gyula, a vármegye turisztikai központja is, ez jól megfigyelhető a turisztikai piacunkon, illetve az idelátogatók tömegén is – részletezte.

Dr. Takács Árpád főispán kiemelte, hogy a rendezvény szervezői keresték meg a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamarát, hogy idén Gyula, illetve Békés vármegye legyen a 46. Utazás Kiállítás díszvendége. 

– Nagy hangsúlyt fektetünk majd az utazásra, a turisztikai vonalra, de ezenkívül bemutatjuk az épített és természeti környezetünket, a Körösök völgyét, a történelmi helyszíneinket, a hat nemzetiség értékeit, amelyek Békés vármegyét jellemzik, és azokat a fesztiváljainkat is, amelyek nemcsak országos hírűek, hanem túl lépnek az ország határain is – magyarázta.

Magyarország legnagyobb turisztikai seregszemléje csütörtöktől vasárnapig várja a látogatókat a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. A részletes programnaptár az alábbi linken olvasható:

https://utazas.hungexpo.hu/programok-2024/programnaptar/

További programok »

Itthon

FEL