Elkezdődött a Vármegyenap Békéscsabán – galériával

2023. szeptember 2. 13:20 | Vincze Attila

Hivatalosan is megnyílt a nyolcadik Vármegyenap szombaton a Szent István téren. A hagyományos programok mellett a szervezők idén több újdonsággal is készültek: a Nemzeti Művelődési Intézet gasztrobusza a Kossuth téren Békés vármegyei ételekkel várja egész nap az érdeklődőket.

A rendezvény megnyitóján Békés vármegye főispánja köszöntötte először a megjelenteket. Dr. Takács Árpád beszédében kiemelte, hogy ebben a vármegyében nem a szerencsében bízunk, hanem a munkában hiszünk és annak az elérhető eredményében. Mint fogalmazott, a mai nappal szeretnék kifejezni azt, hogy ennek a vármegyének igenis van hite, akarata és jövőképe.

– Mi egy gyarapodó, fejlődő, erősődő Békés vármegyében hiszünk, éppen ezért, akik itt vagyunk, egyetlenegy dolgunk van: szembe kell mennünk a közhangulattal. Azzal a pesszimista közhangulattal, hogy nem kell itt maradni. Nem kell itt maradni, de érdemes, mert minden lehetőség és feltétel adott az érvényesülésre, minden feltétel adott a boldog, kiegyensúlyozott, békés élethez – hangsúlyozta.

Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a hagyományos programok mellett ezúttal egy különlegességgel is kedveskedett Békés Vármegye Önkormányzata a résztvevő települések számára. 

– Megkeresték és megtalálták azokat a legrégebbi, írásos emlékeket, amelyek emlékeztethetnek minket, Békés vármegyeieket arra, hogy településeink mikor jöttek létre, hogy alakultak ki és ezeket a relikviákat odaadják a mai napon a települések vezetőinek – jegyezte meg. 

A megnyitón felszólalt Magyarország chicagói főkonzulja is. A békéscsabai származású Kovács Tamás elmondta, hogy a hagyomány, érték, közösség jelszavak az itthon és külföldön élő magyarok számára más és mást jelenthet. Rámutatott, hogy az Egyesült Államokban több generáció óta élő magyarság közül sokan példamutatóan ápolják a magyar hagyományokat. 

Békéscsaba polgármestere emlékeztetett arra, hogy miért is fontos a város számára a Vármegyenap. Szarvas Péter kiemelte, hogy ez az esemény sokakban erősítheti meg azt a hitet, hogy van jövő Békés vármegyében, utóbbi fejlődése pedig szoros összefüggésben van a vármegyeszékhely állapotával. 

– Békéscsaba, mint vármegyeszékhely sorsa jól alakult az elmúlt időben, jelenleg is jó állapotban vagyunk. Aki egy évben egyszer ellátogat városunkba, az láthatja a fejlődést, a pozitív változást, az előrehaladást. Nagyon bízom abban, hogy ez a példa ragadós minden Békés vármegyei település számára és évről-évre mindenki ugyanezt mondhatja el magáról – húzta alá.

A Nemzeti Művelődési Intézet Békés vármegyei igazgatója megtiszteltetésnek nevezte, hogy részt vehetnek a Vármegyenapon. Csibor Márton arról a gasztrobuszról is beszélt, amely újdonságként a Kossuth téren várja az érdeklődőket. Mint mondta, minden órában egy-egy vármegyei értéket vagy pedig vármegyei értékből készült ételt kóstolhatnak meg a járókelők. 

A szervező, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy a vármegyei értékek összekapcsolnak és igazi közösséggé formálnak bennünket. Zalai Mihály szerint a rendezvény célja, hogy megismerjük és megismertessék ezeket az értékeket. 

– Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik ma itt vannak kiállítóként és elhozták a portékájukat és bemutatják az értéktárukat, a nemzetiségi kultúrájukat. Köszönöm, hogy a partnereink voltak és hogy segítettek ebben az összefogásban, mert ebben van az erőnk – részletezte. 

A Vármegyenap programjai a nemzetiségi műsorokkal folytatódtak, azonban a délután folyamán is számos családi, gyermek és kulturális program várja a kilátogatókat a Szent István téren, a Békéscsabai Jókai Színház előtti téren, valamint a Kossuth téren is. A részletes kínálatról ITT tájékozódhatnak. 

 

Galéria

További programok »

Itthon

Nem kenyerünk a szemfényvesztés! – látásápolás nyáron

Legyen szó szemcseppekről, vitaminokról, vagy akár napszemüvegekről, a látószervünk a bőrhöz hasonlóan kiemelt és tudatos védelmet igényel. Nyáron intenzíven vigyáznunk kell, amikor a forróság, az UV, a gyakrabban előforduló bulizás, valamint sokaknál a pollen is árt a szemnek.
2024. június 24. 11:45
FEL