Információs napot tartottak a Békés Vármegyei Kormányhivatalban

2023. március 29. 16:03 | Vincze Attila

Információs napot szervezett Békés Vármegye Önkormányzata szerdán Békéscsabán. A rendezvényen többek között szó esett a vármegye európai uniós fejlesztéseiről, az állami beruházásokat érintő változásokról, illetve az önkormányzati energiabeszerzés feltételeiről is.

A Békés Vármegyei Kormányhivatal Beliczey termében rendezett eseményen előbb Békés vármegye főispánja köszöntötte a megjelent településvezetőket, jegyzőket. Dr. Takács Árpád beszédét azzal kezdte, hogy az elmúlt 12 évben nagy változásokon esett át a magyar közigazgatás, gyakorlatilag az okmányirodáktól eljutottunk odáig, hogy hamarosan a mesterséges intelligencia segítségével is lehet okmányokat igényelni. Mint mondta, 2022-ben Békés vármegyében is lezárult egy olyan fejlődési korszak, amelyre szerinte a dualizmus óta nem volt példa Magyarországon: bölcsődék, óvodák, iskolák újultak meg a településeken, számos infrastrukturális fejlesztés történt, valamint létrejöttek az okos települések is. A főispán hangsúlyozta: a jövőben Békés a kormányzat figyelmének középpontjába kerül, a fejlesztések pedig a vármegye népességmegmaradását kell, hogy szolgálják majd. 

– Újra kell pozícionálnunk Békés vármegyét, újra kell pozícionálnunk mint lehetőséget, mint döntést, mint álmot, hogy azoknak a fiataloknak, akik most itt vannak, azoknak az álmaiból tudjunk adni lehetőséget és majd azt a döntést hozzák meg, hogy vagy itt maradnak vagy ha el is mennek – van rá példa, hogy alaki megy egy hatalmas kört az országban, aztán visszajön – Békés vármegye érdekében tegye a dolgát – fogalmazott.

 

 

Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke arról beszélt, hogy korábban, több alkalommal is rendeztek már hasonló információs napot a települések számára, azonban a koronavírus-járvány miatt ez a hagyomány félbeszakadt. Zalai Mihály örömét fejezte ki, hogy újra személyesen találkozhatnak a települések vezetőivel, ez pedig az önkormányzati munka hatékonyságát is jelentősen javíthatja. 

– Hálás vagyok azért, hogy ilyen sok előadó elfogadta a meghívásunkat, ezen túlmenően pedig természetesen lehetőség van az információ és tapasztalatcserére, így reméljük mindenki ötletekkel gazdagabban térhet haza a településére – részletezte. 

Papp-Szabó Katalin, a Békés Vármegyei Önkormányzati Hivatal jegyzője megjegyezte, hogy hamarosan a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusznak köszönhetően 95 milliárd forintból több száz projekt jöhet létre a vármegyében. Emlékeztetett, hogy a hivatal 17 jól felkészült projektmenedzser kollégával segíti a településeket a fejlesztések megvalósításában, illetve menedzseli a vármegye kiemelt projektjeit.

 

 

Az információs napon előadást tartott a Miniszterelnökség helyettes államtitkára, aki a TOP Plusz aktuális helyzetével kapcsolatban adott felvilágosítást a jelenlévőknek. Oláh Gábor felidézte, hogy az operatív program teljes összegének nagyjából felét már kiutalták a pályázók számára. 

– Magyarország kormánya a TOP Plusz projekteket előfinanszírozza és innentől kezdve az én kollégáimnak a feladata az, hogy ezt próbálják meg elszámoltatni az Európai Bizottsággal is, ha nem idén, akkor jövőre, ha nem jövőre, akkor majd két év múlva, de előbb-utóbb sikerülni fog – mondta. 

Szabó Csaba, a Miniszterelnökség főosztályvezetője a TOP és TOP Plusz projektek 2023-as végrehajtásáról szóló prezentációjában rámutatott, hogy a Békés vármegyében megítélt projektek 53 százalékában nyújtottak be idáig záró kifizetési kérelmét, azaz az esetek nagyjából felében – nagy valószínűséggel – megvalósult a támogatott fejlesztés. 

A rendezvényen az érdeklődők továbbá előadást hallhattak többek között az állami beruházásokat érintő változásokról, az önkormányzati energiabeszerzést érintő aktuálitásokról, a TOP pályázatokat érintő adóügyekről, valamint a vármegyei útfejlesztésekről is.

Galéria

További programok »

FEL