Több mint 340 millió forintból újul meg az egykori Békésterv székház Csabán

2024. február 7. 15:15 | Vincze Attila

Több mint 340 millió forintból újul meg a korábbi Békésterv székház Békéscsabán, a Gyulai úton. A Munkácsy Negyedben található épület állapota már régóta méltatlan volt a környezetéhez, ugyanakkor a korszerűsítés új bérlőket is vonzhat az irodaházként működő ingatlanba.

Mint ahogy arról a kivitelező Topeto Bau Kft. projektvezetője tájékoztatott, a munkálatok már december elején elkezdődtek. A projektben megújul az épület teljes homlokzata, a kivitelezők napelemeket telepítenek az ingatlanra, korszerűsítik a fűtési-hűtési rendszert és akadálymentes vizesblokkokat is létesítenek. 

– A munkaterület átvétele óta ezidáig a homlokzati állványépítési munkák, illetve a meglévő árnyékolószerkezetek elbontása történt meg. Hamarosan  elkezdődnek a homlokzat hőszigetelési munkálatai, valamint közel 135 négyzetméternyi függönyfal kerül a homlokzatra, emellett közel 90 nyílászárót cserélünk ki – mondta el kérdésünkre Csóti Tibor.

 

Így fog kinézni várhatóan az irodaház a felújítás után (további látványtervek a galériában). Forrás: Zalai Mihály Facebook oldala

 

A Gyulai út 1. szám alatti épületben évtizedekig a Békésterv tervezőiroda működött - erről már Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke beszélt híradónknak. Zalai Mihály kiemelte, az ingatlan korábban állami tulajdonban volt, a vármegyei önkormányzat csak vagyonkezelői feladatokat látott el, 2022-től viszont a tulajdonosa lett az épületnek. Mint mondta, a döntéssel lehetségessé vált, hogy pályázatot nyújtsanak be az ingatlan felújítására, melyet 343 millió forintból a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz részeként végeztetnek el. 

– A felújított irodaház a Munkácsy Negyed környezetéhez méltó lesz, úgy vélem, ez egy nagyon fontos dolog, amit el tudtunk érni és bízunk benne, hogy a korábbi bérlőink is visszaköltöznek majd, úgy tűnik, szándék van rá, illetve van egy üres szintünk, amely a megújult, korszerű épületben, alacsonyabb fenntartási költségek mellett jó alternatíva lehet az új bérlők számára – fogalmazott.

Zalai Mihály felhívta a közlekedők figyelmét arra, hogy a kivitelezés idején változhat a forgalmi rend a környéken. A projekt befejezésének határideje szeptember elseje, de a kivitelező a tervek szerint a munkálatokkal már augusztusban végezhet.

 

Galéria

További programok »

FEL