Jól halad a korábbi Békésterv székház energetikai korszerűsítése

2024. május 16. 12:33 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Még 2023 év végén indult el a leromlott állapotú korábbi Békésterv székház energetikai korszerűsítése. Az ingatlan két éve került a Békés Vármegyei Önkormányzat tulajdonába, ezzel vált lehetségessé, hogy pályázatot nyújtsanak be a felújítására. A 343 millió forintos beruházást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Pluszból finanszírozzák.

Egy békéscsabai építési vállalkozás nyerte a közbeszerzést, amely már 2023. decemberében elkezdte a felújítási munkálatokat, amelyek jelentős része energetikai korszerűsítés. Ahogy arról korábban már beszámoltunk szigetelik az külső homlokzatát és födémét, valamint kicserélik a külső nyílászárókat.

– Energetikai felújítás szempontjából egy háztartási kiserőmű, pontosan egy  25 kW maximális teljesítményű napelemes rendszert  telepítenek. Gépészeti szempontból egy hőszivattyús rendszert építenek be, ami a fűtéskorszerűsítést szolgálja. Passzív hővédelem szempontjából pedig motoros meghajtású külső zsaluziák építenek be – tájékoztatott Vlcskó Bence, a Békés Vármegyei Önkormányzat projektmenedzsere.

A beruházásnak köszönhetően évente várhatóan csaknem 62 tonnával kevesebb szén-dioxidot bocsát majd ki az épület. Emellett az irodaépület – korából adódóan – jelenlegi állapotában a ma elvárható irodai munkakörnyezet feltételeinek, valamint a mai kor energetikai és akadálymentesítési követelményeinek sem felel meg maradéktalanul. Ezen változtat a jelenlegi beruházás.

– Ma elmondhatjuk, hogy 35%-os készültségű szinten áll az épület, és jó reménységgel szeptember elsején át fogja adni a kivitelező az elkészült épületet önkormányzatunk számára. Azért is tartom nagyon fontosnak ezt a beruházást, mert nyilván mivel tulajdonunkba került ezért kötelesek vagyunk az ingatlannal jó gazda módjára bánni és a felújítást elvégezni. Nyilván ezáltal az üzemeltetési költségeink is csökkeni fognak, ahogy az üvegházhatású gázok kibocsátása is – emelte ki Zalai Mihály

A Békés Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke hozzátette: emellett fontos az is, hogy Békéscsabán a Munkácsy Negyed szívében esztétikailag is meg fog újulni ez az épület, és azt gondolom, hogy méltó lesz a belváros jelenlegi állapotához. 

A jelenlegi bérlők várhatóan ősszel visszaköltözhetnek, és a vármegyei önkormányzat bízik abban, hogy a felújításnak köszönhetően az alacsonyabb fenntartási költségek miatt az új bérlőknek is jó alternatíva lehet az épület.

 

Galéria

További programok »

FEL