Megtartotta idei első ülését a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése

2022. január 19. 18:43 | Vincze Attila

Rendkívüli közgyűlést tartott a Békés Megyei Önkormányzat szerdán. Az ülésen többek között téma volt az idei költségvetés, döntöttek a területfejlesztési és határon túli pályázatokról, valamint a jövőben megújulhat Békéscsabán a Gyulai úti volt tervező iroda épülete is.

Idén először, soron kívül ült össze a Békés Megyei Önkormányzat közgyűlése szerdán. Az ülésen a képviselők elfogadták a megye önkormányzatának 2022-es költségvetését. A testület a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz következő évi pályázatai kapcsán is fontos döntéseket hozott. Eldőlt, hogy a Békés Megyei Önkormányzat és a Békés Megyei Kormányhivatal közös foglalkoztatási paktuma tovább folytatódik. A pályázatnak köszönhetően 4,2 milliárd forintot lehet fordítani a hátrányos helyzetűek bértámogatására, valamint képzésére.

– A szociálisan hátrányos helyzetű emberek képzése során egy szakma megtanulásának lehetőségét biztosítjuk, illetve olyan képességek fejlesztését, melyekkel könnyebben el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon, valamint a kezdeti időszakra, félévre, egy évre pedig olyan bértámogatást, amellyel érdekeltté tesszük a vállalkozásokat is abban, hogy őket foglalkoztassák – fogalmazott Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke. 

Fontos napirendi pont volt Békéscsabán a Gyulai út 1. szám alatti, volt tervező iroda épületének felújítása. Az ingatlan a megyei önkormányzat tulajdonában van, ezért pályázatot nyújtanak be az épület energetikai felújítására. A Munkácsy-negyed szívében található ingatlan állapota hosszú évek óta méltatlan környezetéhez, ezért mihamarabbi renoválására van szükség. A tervek szerint az épület a TOP Plusz részeként 442 millió forintból jövőre újulhat majd meg. Az ülésen szó volt egy Romániával közös, határon átnyúló pályázatról is, mellyel kapcsolatban az a döntés született, hogy a közgyűlés ebben továbbra is támogatja az egészségügyi projektek végrehajtását.

– A pályázat nagyon komoly lehetőség, hiszen több mint 3 milliárd forint fordítható majd nagyságrendileg ennek a stratégiai projektnek a megvalósítására. Arad megyével már tárgyaltunk ebben a kérdésben, jártam Aradon is, és abban állapodtunk meg, hogy kölcsönösen, mind a román fél, mind pedig mi egy-egy egészségügyi projektet valósítanánk meg és ebben kölcsönösen egymás partnerei lennénk – magyarázta az elnök.

Zalai Mihály arról tájékoztatott, hogy ebből a forrásból a későbbiekben mind a megyei központi kórház, mind az orosházi kórház eszközbeszerzése, illetve a megyében található orvosi ügyeletek teljes eszközellátása is megvalósulhat.

További programok »

FEL