A nyári szünet előtti utolsó ülését tartotta a Békés Megyei Önkormányzat

2022. június 16. 18:13 | Vincze Attila

Megyegyűlést tartott a Békés Megyei Önkormányzat csütörtökön. Az ülésen többek között szó volt a megye lakosságának egészségi állapotáról, a hulladékgazdálkodási rendszer működéséről, illetve a megyei kórházak helyzetéről is.

Az eseményen a testület kiemelt ügyként foglalkozott a megye egészségügyi helyzetével. A beszámolókból kiderült, hogy nőtt a férfiak és a nők átlagéletkora, valamint az is, hogy immár kevesebben halnak meg légúti daganatos betegségekben. Negatív fejlemény viszont, hogy csak a lakosság 10-15 százaléka vesz részt a szűrővizsgálatokon. Elhangzott továbbá, hogy a Békés megyei kórházakban is súlyos gondokat okoz az orvoshiány, de azért történt néhány pozitívum is az intézmények működését illetően.

– 2021 második félévében lejárt tartozása már egyetlen megyei kórháznak sem volt, illetve a beszámolókból kiolvasható, hogy közel 9 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg vagy van folyamatban mind a két kórházban – fogalmazott Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke. 

Az ülésen szó volt arról is, hogy a megyei önkormányzat nemrégiben megkapta a Dél-alföld Mentéséért kitüntető díjat. Az eseményen szintén téma volt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program. Mint ahogy arról a közgyűlés elnöke beszámolt, több mint 400 esetben zajlottak a megye településeivel közös fejlesztések, mint például bölcsőde és óvoda felújítások, kerékpárút építések.

– Minden visszahulló forrást fel tudtunk használni ebben a programban, úgyhogy több mint 84 milliárd forint az az összeg, amely a TOP-ból a településekre érkezett, emellett több mint 6 milliárd forintot a megemelkedő költségek kezelésére kaptunk – mondta Zalai Mihály. 

Az ülés végén a közgyűlés búcsút vett Horváth Mihálytól, aki az elmúlt nyolc évben vezette a megyei önkormányzat hivatalát. A nyugdíjba vonuló jegyző többek között egy 8-as számú, egyedi készítésű mezt kapott ajándékba a testülettől. 

További programok »

FEL