Megtartotta első őszi ülését a Békés Megyei Önkormányzat

2022. szeptember 22. 17:15 | Vincze Attila

Először ülésezett az őszi időszakban a Békés Megyei Önkormányzat közgyűlése. Az eseményen többek között szó volt a megye közúthálózatának állapotáról, munkerőpiaci és környezetvédelmi helyzetéről, illetve bemutatkozott a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság új vezetője is.

Az ülés Vörös Ferenc r. ezredes bemutatkozásával kezdődött, aki szeptember elseje óta megbízott vezetője a megyei rendőr-főkapitányságnak. A megyei közgyűlés végül egyhangúlag bizalmat szavazott a korábban Fejér megyében főkapitány-helyettesként szolgáló megbízott számára. 

– Úgy vélem, hogy egy kiváló szakemberrel lettünk gazdagabbak, bízom benne, hogy az önkormányzatok és a megyei önkormányzat is segíteni fogja a munkáját, hiszen eddig nagyon eredményes volt a rendőrség működése Békés megyében, kiválóak voltak országos szinten is az eredményeink – fogalmazott Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke.

Az eseményen több témában is elhangzottak tájékoztatók, melyeket a közgyűlés értékelt és elfogadott. Az egyik ilyen beszámoló Békés megye 2021-es munkaerőpiaci helyzetével volt kapcsolatos, melyből kiderült, hogy 2011-hez képest a munkanélküliség csökkent, a foglalkoztatási ráta nőtt.

– A regisztrált munkanélküliek száma 2011-ben 28 ezer volt, 2022 első negyedévére ez 11 ezerre csökkent, a közfoglalkoztatásban résztvevők száma a 2010-es évek elején 15 ezer felett volt, most nagyjából 5 ezer körül van, tehát ez is jelzi azt, hogy a munkahelyek száma jelentősen nőtt az elmúlt 10 évben és az is látszik, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségeket is sikerült leküzdeni – emelte ki az elnök, aki hozzátette, hogy a mostani energiaárnövekedés miatti nehézségekről is szót ejtettek az ülésen. A grémium reményét fejezte ki, hogy a közeljövőben lesz érdemi kormányzati támogatás a nehéz helyzetbe került vállalkozások számára. 

Békés megye úthálózatának állapotával kapcsolatban arra a megállapításra jutott a közgyűlés, hogy évente mintegy 100 km-nyi közút felújítására lenne szükség a megyében ahhoz, hogy azt folyamatosan jó állapotban lehessen tartani. Zalai Mihály elmondta, hogy ehhez képest az elmúlt években átlagosan csak kb. 20 km-nyi út felújítására volt lehetőség, de tavaly és tavalyelőtt ez a szám 53-55 km-re nőtt. 

– A megyei önkormányzat kezelésében lévő Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból megvalósuló útfejlesztések mellett az állam is egyre nagyobb szerepet vállalt az elmúlt két évben a Magyar Falu Programban, illetve más jellegű támogatásokban, ezért sikerült az elmúlt időszakban évente több mint 50 km utat felújítani – hangsúlyozta.

Az elnök ugyanakkor megjegyezte, hogy a orosz-ukrán háború okán kialakuló kedvezőtlen gazdasági helyzet miatt elrendelt beruházásstop több útfejlesztést is érint, azonban pozitív fejlemény, hogy az M44-es autóút utolsó, az M5-ös autópályába becsatlakozó szakasza 2025 elejére várhatóan megvalósul. 

A közgyűlésen többek között napirendre került még a Bursa Hungarica ösztöndíjrendszer 2023-as fordulójához való csatlakozás, mellyel a megyei önkormányzat jövőre is támogatja majd a felsőoktatásban tanuló Békés megyei diákokat. 

További programok »

Itthon

Beporzók napját is tartottak a Ligeti vásár és Ökobörzén

A megszokottól eltérően a hónap első szombatján tartották meg a a Ligeti Vásár és Ökobörzét a Körösök Völgye Látogatóközpontban. A kistermelők és kézművesek portékái mellett a helyi lakosok garázsvásárán is lehetett válogatni. A gyermekeket a méhecskék tevékenységének fontosságát hangsúlyozó kézműves foglalkozásokkal várták.
2024. március 2. 16:11
FEL