Újra ülésezett Békés Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése

2023. szeptember 21. 17:31 | Vincze Attila

Megtartotta nyári szünet utáni első ülését Békés Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése csütörtökön. Az eseményen többek között beszámolót tartottak a vármegye iparárának és mezőgazdaságának helyzetéről, de szó esett az közelmúlt és a jövő útfejlesztéseiről is.

Az ülés a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökének 2022 évi beszámolójával kezdődött. Orosz Tivadar előadásából kiderült, hogy vannak területek a vármegye gazdaságán belül, melyekben sikerült előrelépést elérni az elmúlt időszakban. Elhangzott, hogy az elmúlt néhány esztendőben 21 ipari park beruházást sikerült megvalósítani, 6 inkubátorház, illetve 24 turisztikai attrakció-fejlesztés történt a vármegyében. Ugyanakkor a közelmúltban több szempontból megtorpanás történt, amelyen lehetőség szerint javítani kell, ez viszont óriási erőfeszítést igényel a gazdasági szereplők részéről. 

 

 

Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Vármegyei Igazgatóságának elnöke szintén a tavalyi évet értékelte. Beszámolójában többek között a 2022-es rendkívüli aszályhelyzetről és annak következményeiről beszélt. Mint mondta, sokan a jégkármérséklő rendszer számlájára írták a csapadékmentes időszakokat, ezeket a felvetéseket – mint ahogy eddig is – határozottan cáfolta. Sőt, mióta a rendszer működik, jelentősen csökkent a jégkár mennyisége hazánkban. 

Fontos információkat osztott meg Békés vármegye közúthálózatának állapotáról, valamint megvalósult és jövőbeli fejlesztéseiről a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Békés Vármegyei Igazgatóságának igazgatója. Cserkúti András kiemelte, hogy az elmúlt 2-3 évben számtalan olyan, veszélyesnek ítélt útszakasz újulhatott meg, amely akár több évtizedes lemaradást jelentett. Kiderült, hogy korábban átlagban évi 20 km-t sikerült megújítani, tavaly, illetve tavalyelőtt már ez a szám 45-50 km-re nőtt. Idén azonban a forráshiány miatt nagyságrendileg 24 km újulhat meg Békés vármegyében. Az útfelújítások legnagyobb részét állami pénzből finanszírozták, kisebb hányadát pedig európai uniós forrásokból. A gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésével kapcsolatban elhangzott, hogy mind a 47-es négysávosítása Békéscsaba-Berettyújfalu útvonalon, mind az M44 meghosszabbítása Nagyszalonta felé kiemelt támogatást élvez a kormány részéről, így megkezdődhetett a tervezés. 

 

 

Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke a behir.hu-nak megjegyezte, döntöttek arról is, hogy csatlakoznak a Bursa Hungarica ösztöndíjpályázathoz.

– Ez azt jelenti, hogy a magunk szerény eszközeivel hozzájárulunk ahhoz, hogy a felsőoktatásban tanuló Békés vármegyei diákok ösztöndíjat kapjanak, ehhez az állam is csatlakozik és az adott települések is a vármegyében, akik erre látnak lehetőséget – hangsúlyozta.

Az elnök hozzátette: fontosnak tartják, hogy ilyen módon tudják segíteni a Békés vármegyei fiatalokat.

További programok »

Itthon

Nem kenyerünk a szemfényvesztés! – látásápolás nyáron

Legyen szó szemcseppekről, vitaminokról, vagy akár napszemüvegekről, a látószervünk a bőrhöz hasonlóan kiemelt és tudatos védelmet igényel. Nyáron intenzíven vigyáznunk kell, amikor a forróság, az UV, a gyakrabban előforduló bulizás, valamint sokaknál a pollen is árt a szemnek.
2024. június 24. 11:45
FEL