Újra ülésezett Békés Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése

2024. április 18. 17:40 | Vincze Attila

Ismét ülésezett Békés Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése csütörtökön. Az eseményen többek között szó volt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tavalyi munkájáról, Békés vármegye ár- és belvízhelyzetéről, illetve a Békés Vármegyei Értéktár Bizottság 2023-as tevékenységéről is.

A közgyűlésen elsőként a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke tartott beszámolót a képviselőknek. Kozsuch Kornél többek között beszélt a 2022-es rendkívüli aszály okozta mezőgazdasági károk enyhítéséről, valamint fontos témaként merült fel az ukrán gabona kérdése is. 

– Magyarország nemzeti hatáskörben nem engedélyezte a gabonabehozatalt, de nyilván a világpiaci helyzet, a világpiaci árak alakulása teljes mértékben befolyással volt arra, hogy milyen árak alakultak ki a magyar gabonapiacon és azóta is a világpiac határozza meg a magyar gabona árát – fogalmazott.

Az ülés másik fontos témája a vízgazdálkodás, illetve az ár- és belvízvédelem kérdései voltak. A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója elsősorban az öntözéssel kapcsolatos tudnivalókról tájékoztatott. Szabó János kiemelte, az egyre gyakoribb aszályos időszakok miatt növekszik az igény arra, hogy a Körösök vizét minél többet lehessen használni öntözésre.

– A Körösökben alapvetően rendelkezésre áll a víz, azzal együtt, hogy 2022-ben Békésszentandrásnál folyamatosan csökkent a vízszint, de csak 18 centiméterrel lett kisebb, ami egészen pici változás. A Körösökben tehát ott volt a víz, így a vízkivételeket meg tudtuk oldani, igazából az volt a kérdés, hogy azokon a csatornákon, amik rendelkezésre állnak, tovább tudjuk-e szállítani a vizet, van-e akkora kapacitás, így az is látszik, hogy ezekre kellene a fejlesztés – mondta.

A képviselők az ülésen elfogadták a Békés Vármegyei Értéktár Bizottság 2023-as munkájának beszámolóját is. Zalai Mihály, a vármegye önkormányzatának elnöke hangsúlyozta, hogy a bizottság tavaly hat új értéket vett lajstromba, tehát továbbra is nagyon aktív tevékenységet végez.

– Olyan tudást, értékeket, tárgyakat, hagyományokat rögzítünk az értéktárakban, amelyek a múltunkhoz, illetve az adott területhez kapcsolnak minket, de egyben kapcsolódási pontok is ember és ember között, hiszen ezek kötnek össze bennünket, ezek tesznek bennünket csorvásivá vagy békéscsabaivá, vagyis Békés vármegyeivé – jegyezte meg. 

Zalai Mihály hozzátette, egyre nyilvánvalóbb, hogy a térségben megtermelt értékeknek, kézműves termékeknek van piaca, melyek immár kilencedik alkalommal mutatkozhatnak majd be az idei vármegyenapon.

További programok »

FEL