Vésztőn ülésezett Békés Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése

2023. április 19. 18:41 | Vincze Attila

Vésztőn tartotta aktuális ülését Békés Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése szerdán. Az eseményen többek között szó volt a vármegye felsőoktatási helyzetéről, a katasztrófavédelem, a polgárőrök, valamint a honvédség vármegyei munkájáról is.

Az ülés elején Vésztő polgármestere ismertette a város 2016 óta benyújtott pályázatainak részleteit, legyen az már lezárult, folyamatban lévő vagy megvalósítandó fejlesztés. Karakas Anikó elmondta, örömmel fogadták a hírt, hogy ezúttal a vármegye önkormányzata Vésztőn ül össze a Sinka István Művelődési Központban.

– Bízom benne, hogy az indokok között van az is, hogy jelentős forrásokat kaptunk és ők is látják azt, hogy a település a megfelelő irányba halad és fejlődik, ezt pedig nyilvánvalóan a vármegye önkormányzata szeretné visszaellenőrizni és személyesen megtekinteni – fogalmazott. 

A közgyűlés egyik legfontosabb napirendi pontja Békés vármegye felsőoktatási helyzete volt, melyről az összes vármegyében működő intézmény dékánja beszámolót tartott. Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke a behir.hu-nak elmondta, fontos beszámolókat hallhattak a képviselők, a visszajelzések ugyanis azt mutatják, hogy a vármegye felsőoktatási képzéseire egyre többen jelentkeznek. 

 

 

– A Gál Ferenc Egyetem esetében a gyulai, szarvasi, csabai karon is jelentősen növekedett a jelentkezők létszáma és az is látszik, hogy a Kodolányi János Egyetem, illetve a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem esetében is növekedést tapasztalhatunk, ezenfelül különösen jó volt azt látni a tájékoztatókból, hogy nagyon szoros az együttműködés az intézmények között –  hangsúlyozta. 

Zalai Mihály hozzátette, az eseményen a katasztrófavédelem vármegyei igazgatósága, a vármegyei polgárőr szövetség, illetve a Magyar Honvédség 4. Területvédelmi Ezred 101. Területvédelmi Zászlóalj is tájékoztatót tartott. Az elnök kiemelte, hogy a vármegye önkormányzata valamennyi egyenruhás egységgel jó kapcsolatot ápol, hisz számtalan területen működnek együtt, valamint segítik a rendezvényeik megtartását. 

Az ülés után a közgyűlés tagjai megtekinthették azokat a beruházásokat, melyeket a város a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében valósított meg, úgy mint a Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely fejlesztése, a megújult Bagolyvár, valamint egy új mini bölcsőde építése.

További programok »

Itthon

Autómentes világnap: A Kölcsey utcai ovisok is rollerre és bringára pattantak

Ha nem is világszinten, de békéscsabai viszonylatban erőteljesen felhívta a figyelmet néhány intézmény az autómentes világnap jelentőségére. Ezen a napon többek között a Kölcsey utcai ovisok is bringán, rolleren kerülték meg többször az intézményt. A kisebbek, nagyobbak és az őket kísérő rendőrök, valamint óvodapedagógusok jó időben tölthették meg jó kedvvel és zsivajjal az utcákat.
2023. szeptember 22. 15:47
FEL