Beszámolók a júniusi megyegyűlés napirendjén

2018. június 15. 07:10 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A katasztrófavédelem múlt évi tevékenysége mellett a megyei kórházak helyzetéről és a lakosság egészségi állapotáról informálódtak a képviselők.

 

 

A nyári szünet előtti utolsó munkaprogram szerinti megyegyűlésen a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tartott tájékoztatót 2017. évi tevékenységéről. Kiss András ezredes, megbízott igazgató elmondta: az igazgatóság a kitűzött fő feladatait múlt évben magas szinten hajtotta végre, mellyel jelentős mértékben hozzájárult a megyében élők biztonságérzetének növeléséhez. A tűzoltói beavatkozások szempontjából 2017 átlagon felülinek tekinthető, összesen 2584 vonulás volt, 517 esetben viharkárok felszámolására kérték a tűzoltók segítségét. A hatósági és a polgári védelmi szakterület is elvégezte feladatát, a kitűzött célokat teljesítették. Mindezek eredményeként a katasztrófák elleni védekezés, a bekövetkezett események hatásainak csökkentése hatékonyabbá vált.

Napirenden szerepelt a megyei kórházak helyzetéről szóló tájékoztató. Árgyelán György (DK) és Gajdos Attila (Jobbik) képviselők nehezményezték, hogy az érintettek részéről nincs senki jelen a megyegyűlésen, akinek jelzéseket, kérdéseket tehetnének fel.

 

A katasztrófavédelem múlt évi tevékenysége mellett a megyei kórházak helyzetéről és a lakosság egészségi állapotáról informálódtak a képviselők. Fotó forrás: Békés Megyei Önkormányzat /Zentai Péter

A katasztrófavédelem múlt évi tevékenysége mellett a megyei kórházak helyzetéről és a lakosság egészségi állapotáról informálódtak a képviselők. Fotó forrás: Békés Megyei Önkormányzat /Zentai Péter

 

– Az írásbeli anyagból kiderült, hogy többféle probléma van a finanszírozással. Szerintem a megyei, sőt az országos egészségügy válságban van. Látjuk az orvosok elöregedését, a komoly várólistákat. Véleményem szerint az egészségügyi dolgozók nagy része megtesz mindent a lakosság egészségéért, de ettől függetlenül a rendszernek komoly problémái vannak – emelte ki Gajdos Attila.

A Jobbik megyei képviselője hozzátette: Szarvasiként kifejette a településen élők igényét, akik a képviselő által készített felmérés szerint szeretnének az ellátás tekintetében a békéscsabai kórházhoz tartozni és nem az orosházihoz. Gajdos Attila kifejtette: ez az igény többek között abból fakad, hogy Szarvasról sokkal könnyebben és gyorsabban megközelíthető a békéscsabai kórház a közutak állapota miatt.

A Békés Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke, Zalai Mihály arról biztosította a képviselőket, hogy a kérdéseket írásban továbbítják az illetékeseknek. Az elnök hozzátette: a tájékoztatót tartóknak a megjelenés nem kötelező, az anyagot elkészítették, elküldték, a testület tud informálódni a kórházak helyzetéről. Véleménye szerint ennél többet nem is kérhet egy olyan testület, amelynek elsődleges feladata a területfejlesztés, területrendezés.

– Rengeteg vita kialakulhat az egészségügyi helyzetével kapcsolatosan. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ beszámolójából azonban kiderült, hogy most és a következő időszakban 5 és fél milliárd forint értékű fejlesztést valósítanak meg.  Az elmúlt 10-15 évben nem volt olyan időszak, amikor ekkora volumenű fejlesztés - akár eszközben, akár infrastruktúrában - megvalósult volna ezen a területen. Természetesen rengeteg a tennivaló, például az orvoshiány és néhány eseteben a várólisták mérséklése nyomán – hangsúlyozta Zalai Mihály. A megyei elnök hozzátette: a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése hatásköre miatt ebben az ügyben tevőlegesen nem tud tenni. Ugyanakkor véleménye szerint a megyei önkormányzat bizonyos döntéseit a tájékoztató tartalma akár befolyásolhatja is, hiszen például a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban fut olyan pályázatuk, amely egészségügyi területen zajlik.

 

A katasztrófavédelem múlt évi tevékenysége mellett a megyei kórházak helyzetéről és a lakosság egészségi állapotáról informálódtak a képviselők. Fotó forrás: Békés Megyei Önkormányzat /Zentai Péter

Dr. Gaálné Maráczi Gabriella az ülésen. Fotó forrás: Békés Megyei Önkormányzat /Zentai Péter

 

A megye lakosságának egészségi állapotáról a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya tartott tájékoztatót. Dr. Gaálné dr. Maráczi Gabriella a megye közegészségügyi-, járványügyi helyzetéről és a népegészségügyi tevékenységről is informálta a testületet. Kitért a megelőzés, a szűrővizsgálatok fontosságára, az egészséget veszélyeztető tényezőkre, az életmód változtatást segítő támogatásra.

Fontos napirendi pont volt az a felmérés, amelyet a megyei önkormányzat készített a települések határon túli kapcsolatairól: jelenleg 64 megyei településnek összesen 150 határainkon túli testvértelepülési kapcsolata van. Ezen információ a pályázatokon való közös részvétel miatt is jelentős.

A megyegyűlés bejelentésekkel zárult, melyekből kiderült, hogy a testület következő munkaprogram szerinti ülése szeptemberben lesz.

 

Forrás: Békés Megyei Önkormányzat/behir.hu

 

További programok »

FEL