Az M47-es gyorsforgalmi út nyomvonaláról is tárgyalt a megyegyűlés

2018. november 16. 09:41 | Kovács Andrea

A Békés Megyei Önkormányzat november 15-ei ülésén több napirendi pontban is tárgyalt a megye oktatási helyzetéről.  Az infrastruktúrát, valamint a szakmai tevékenységet érintő, olyan mértékű fejlesztések valósulhatnak meg különböző pályázati forrásokból, amelyekre az elmúlt 10 évben nem volt példa az iskolákban – hangsúlyozta Zalai Mihály, a közgyűlés elnöke.

 

 

A megyei önkormányzat képviselői többek között tájékoztatást kaptak a közelmúlt fejlesztéseiről, amelyek által összesen 6,2 milliárd forint értékben hajtanak végre infrastruktúrát érintő beruházásokat a megye általános és középiskoláiban. Emellett az iskolák összesen 1,5 milliárd forint összegben különböző szakmai pályázatokon nyertek az oktatási tevékenység közvetlen támogatására.

Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója tájékoztatójában kiemelte: a szakképzés minőségi színvonalát jelzik, a hazánkban nemrégiben megrendezett Euroskillsen, (Szakmák Európa-bajnoksága) elért eredmények is. A négy érmes helyezéssel, Békés megye lett a legjobb ezen a rangos versenyen. Mucsi Balázs azt is elmondta: a szakképzési centrum megalakulása óta, 10 százalékkal nőtt a szakképzésben résztvevők száma.

Véleményt nyilvánított a testület az M47-es gyorsforgalmi út tervezett nyomvonal-változataival kapcsolatban is. Mint azt Zalai Mihály elnök elmondta: a szakemberek több tervet dolgoztak ki a kétszer kétsávos út, Békéscsaba és Berettyóújfalu közötti szakaszának nyomvonalára. Ezek közül kettőt tart a megyei testület elfogadhatónak attól függően, hogy a későbbi vizsgálatok után melyik bizonyul a legmegfelelőbbnek.

Mindkettő a 47-es főút nyomvonalát követő, de attól elkülönült új nyomvonal. A Debrecentől Szegedig terjedő útszakasz tervezése előreláthatólag 2019-ben befejeződik, és a szakemberek szerint ha a kormány minden évben tudja biztosítani a szükséges forrásokat, akkor 2024-ben már ezen az úton is közlekedhetünk. Zalai Mihály hangsúlyozta: Békés megye gazdasági és turisztikai fejlődése szempontjából ez a gyorsforgalmi út legalább annyira fontos, mint a most épülő M44-es.

 

További programok »

FEL