Bemutatták az új főkonzult

2019. február 6. 18:21 | Szendi Rita

A megyeházán mutatták be a Szlovák Köztársaság Békéscsabai Főkonzulátusának új vezetőjét. A közösen tartott sajtótájékoztatón többek között a szlovák-magyar kapcsolatok erősítése került a középpontba.

 

Már hagyománynak számít, hogy az új főkonzulokat a megyeházán mutatják be – kezdte köszöntőjét a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke. Zalai Mihály hangsúlyozta: ennek az az oka, hogy a szlovákok meghatározó szerepet töltöttek be Békés megye elmúlt háromévszázados történelmében.

– A főkonzullal leginkább arról beszéltünk az első találkozás alkalmával, hogy milyen ötletekkel, elképzelésekkel, milyen múlttal érkezett, mit hoz magával Békéscsabára az itteni szolgálati idejére. Igyekeztünk bemutatni számára egyrészt a megyei önkormányzat és az önkormányzataink működését, mindazokat a feladatokat, amelyeket az itt élő szlováksággal láttunk el – mondta el a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Zalai Mihály.

Az új főkonzul elmondta, hogy a mai napig nagyon sok szlovák nemzetiségű ember él a megyében, ezért is tartja fontosnak, hogy jó kapcsolatot ápoljon a megyei önkormányzattal. Emil Kuchár elmondta, hogy már több, mint egy hónapja Magyarországon tartózkodik.

– A legfontosabb feladatomnak azt tartom, hogy minél több emberrel találkozzak. Ezért is örültem Zalai Mihály meghívásának és annak, hogy leültünk beszélgetni egymással. Rövid ideje vagyok itt, de már több rendezvényen részt vettem. Egyik fő feladatomnak a közvetítést tartom: szeretnék emberek és közösségek között közvetíteni – fejtette ki a Szlovák Köztársaság Békéscsabai Főkonzulátusának főkonzulja.

A főkonzul elmondta, hogy feladatának tekinti azt is, hogy a szlovákok minél jobban megismerjék Magyarországot.

További programok »

FEL