Idén 855 millió forintból gazdálkodik a megyei önkormányzat

Százmillió forinttal több az idei költségvetése a Békés Megyei Önkormányzatnak, mint az előző évben volt – hangzott el a testület közgyűlésén. A megyei önkormányzat az ülésén arról is döntött, hogy a 8 millió forintos mecenatúra keretből többek között a mentők, a tűzoltóság és a rendőrség eszközbeszerzését, valamint a civil szervezetek programjait támogatják.

A Békés Megyei Értéktár előző félévben elért eredményeiről is tárgyaltak a képviselők a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének februári ülésén.

– Szóba került a megyei értéktár bizottság munkája. Ezzel kapcsolatban felvetettem, hogy jó, hogy vannak megyei értékek, ahogy helyi értékek is. Fontos, hogy megőrizzük őket, és a fiataloknak is meg kell mutatnunk az eltűnő Békés megyei értékeket. Jó lenne, ha továbblépnénk és ebből lenne egy védjegy például – mondta el Gajdos Attila, a Jobbik megyei önkormányzati képviselője.

Zalai Mihály, aki egyben az értéktár bizottság elnöke is, elmondta: a megye 75 települése közül 51 alakította meg helyi értéktár bizottságát, ez nagyjából az országos átlag kétszerese. Eddig 819 települési és 37 megyei értéket vettek lajstromba. Hozzátette: az értéktárral kapcsolatos pályázataik sikeresek voltak, hozzájárultak a hungarikumok megismertetéséhez, az értékgyűjtés népszerűsítéséhez. Egyik ilyen pályázatuk volt a felső tagozatos általános iskolásokat és a középiskolásokat megcélzó Békési Érték-mérő elnevezésű vetélkedő. Több száz iskolást értek el, és általuk hozzájárultak a megyei identitás erősítéséhez.

A februári megyegyűlés egyik fő napirendi pontja a megyei önkormányzat költségvetésének elfogadása volt, amelyet az ellenzéki képviselők nem szavaztak meg. A DK megyei képviselője úgy fogalmazott, amennyiben külön-külön szavaznának a költségvetés pontjairól a legtöbbet támogatta volna.

– Sok olyan részlete van a költségvetésnek van, amiben mi is egyetértünk és megszavaznánk. Ilyen például  a Bursa Hungarica, és a különböző támogatások, amelyeket a megye civil szervezetei részére szokott biztosítani a megyei önkormányzat. Ezekkel egyetértünk, de olyan dolgokat nem támogatunk, ami például a megye jogköreit csorbítja, mert nincs rá pénz – emelte ki Árgyelán György, a Demokratikus Koalíció megyei önkormányzati képviselője.

A Békés Megyei Önkormányzat 2018. évi költségvetésének főösszege 855 millió forint, ez 100 millió forinttal több mint az előző évben.

– A költségvetés főösszegének az emelkedése azt jelzi, hogy Békés megye fejlődik. Hiszen elsősorban a fejlesztések kapcsán veszünk részt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban, a KEHOP-ban, például a klímastratégia alkotásban, vagy az EFOP programban, amelyek megnövelték a költségvetés főösszegét. Az összegnövekedés is jelzi, hogy elindultak Békés megye pályázatai – hangsúlyozta Zalai Mihály.

A Békés megyei közgyűlés elnöke közölte: a 8 millió forintos mecenatúra keretből – amelyről most döntöttek – többek között a mentők, a tűzoltóság és a rendőrség eszközbeszerzését, valamint a civil szervezetek programjait tudják támogatni. Zalai Mihály hozzátette: kiemelt figyelmet fordítanak a nemzetiségi civil szervezetek támogatására, és a kétnapos Megyenap megszervezésére.

A megyei Tourinform irodával kapcsolatosan a megyei elnök elmondta, az irodát a Békés Megyéért Vállakozás-fejlesztési Alapítványtól a megyeházára költöztették, és arra törekednek, hogy az iroda munkáját intenzívvé tegyék. Kevés azon megyék száma, ahol a megyei iroda megmaradt, azért tartják fontosnak a működését, mert olyan turisztikai szereplők munkáját tudják segíteni, akiknek nincs lehetőségük saját turisztikai irodát működtetni.

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , , ,