Megtartotta novemberi ülését a Békés Megyei Önkormányzat

2021. november 18. 18:35 | Vincze Attila

Újra közgyűlést tartott a Békés Megyei Önkormányzat. Az ülésen többek között szó esett a megyei oktatás helyzetéről, az ár- és belvízvédelmi felkészülésről, valamint a közgyűlés döntött egy, a megyei önkormányzat tulajdonába tartozó cég felszámolásáról is.

A csütörtöki napirendi pontok közül a megyei oktatás területén a békéscsabai és a gyulai tankerületi központok igazgatóinak tájékoztatója és meghallgatása volt az egyik legfontosabb téma. Mint ismert, 2020-ban a koronavírus-járvány miatt nagymértékű és szokatlan terhelésnek volt kitéve a teljes magyar oktatási rendszer. Az iskolák digitális oktatásra való átállása rendkívüli nehézséget jelentett, így óriási sikerként értékelhető, ahogy ezt az intézményvezetők és a pedagógusok megvalósították Békés megyében. Elhangzott az is, hogy a két tankerületi központ intézményeiben az elmúlt években közel 5 milliárd forintnyi fejlesztést tudtak megvalósítani, de ha minden jól megy, akkor az infrastruktúra modernizálása tovább folytatódhat majd. 

– A megyei önkormányzat által kezelt Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében megyei szinten több milliárd forintnyi forrást lehet majd fordítani az iskolák felújítására. Azt szeretnénk, hogyha minél több intézményünk meg tudna újulni, hiszen óriási szükség lenne rá. Ennek érdekében szorosabb együttműködésre van szükség a tankerületi központok és a megyei önkormányzat között – fogalmazott Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke.

Fontos tájékoztatást adott az ülésen a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság. Mint az ülésen kiderült, a Körösök mentén a védművek, illetve az árvízi védekezéshez szükséges műszaki berendezések is megfelelő állapotban vannak. Bár kétségkívül vannak hiányosságok és fejlesztendő területek, abban lehet bízni, hogy a megyei önkormányzat segítségével a határon átívelő Interreg pályázatok továbbra is biztosítani tudják a sikeres védekezéshez szükséges fejlesztéseket. Megoldandó feladatként merült fel az ár- és belvíz elleni védekezés mellett a szárazság kezelése is. 

– Az Agrárminisztérium kommunikációját is figyelembe véve a következő időszak egyik hangsúlyos kérdése kell, hogy legyen itt Békés megyében a kiváló minőségű földek öntözhetősége. Ennek megoldására azonban a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakmai tapasztalatára, valamint tanulmányaikra lesz elsősorban szükség – fogalmazott Zalai Mihály.

Zárt ülésen döntött a közgyűlés a megyei önkormányzat tulajdonába tartozó Békés Megyei Vállalkozási és Fejlesztési Nonprofit Kft. megszüntetéséről. A vállalkozás az elmúlt években számos fontos feladatot végzett el, azonban mivel időközben elfogytak a feladatai, így végül a cég felszámolásáról döntöttek.

További programok »

Politika

Újra ülésezett Békés Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése

Ismét ülésezett Békés Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése csütörtökön. Az eseményen többek között szó volt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tavalyi munkájáról, Békés vármegye ár- és belvízhelyzetéről, illetve a Békés Vármegyei Értéktár Bizottság 2023-as tevékenységéről is.
2024. április 18. 17:40
FEL