Ablaktárlat a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont télikertjében

2021. február 26. 16:16 | Papp Ádám Sándor

"Egyenesen a raktárból" címmel állítanak ki műtárgyakat a gyulai Erkel Ferenc Múzeum gyűjteményéből a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont télikertjében. A ritkán vagy eddig még sosem látott alkotásokat ablaktárlat formájában láthatják az érdeklődők.

– Az Adler cég kerékpár-gyártással kezdett foglalkozni, utána tértek át, az 1800-as évek végén, Németországban elsőként az írógépek gyártására. Ezen a típuson jól olvasható a magyarországi leányvállalt vezetőjének, John Rezsőnek a neve – mutatott rá az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője arra az 1900-as évekből származó Adler típusú írógépre, amelynek tulajdonosa Hoffmann Pál volt. Az ügyész anno a jó hírű Ladics családdal állt rokonságban és a nagybirtokosok kiváló ügyvédje volt – tette hozzá Fábián Tamás.

A legfrissebb ablaktárlatban látható darab egy olyan műalkotásba öltött használati tárgy, amelyet ritkán tekinthet meg a nagyközönség. A kiállítótér szakembereinek célja, hogy a látogatóknak élő, személyes vizuális élménnyel szolgáljanak.

– Sok az olyan hétköznapi életet felidéző műtárgy, amely még nem volt látható korábban. Ez a sorozat kiváló lehetőséget biztosít a múzeumi kollégáim számára, hogy megismertessék azt a rendkívül gazdag gyűjteményt, amely felett ők őrködnek – hangsúlyozta a kommunikációs vezető.

Fábián Tamás továbbá arról is beszélt, hogy tízezres nagyságrendben vannak még műkincsek, képzőművészeti tárgyak, régészeti leletek a múzeum birtokában, amelyek közül a járványhelyzet végéig folyamatosan válogatnak a nonprofit kft. kurátorai, muzeológusai. 

További programok »

FEL